Как да разберeте дали бебето се е нахранило

Най-често съмнения имат кърмещите майки, тъй като не знаят по какво да се ориентират

13 април 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Кърмещите майки винаги изпитват съмнения – дали бебето им се храни добре, дали имат достатъчно кърма, наддава ли правилно на тегло и т.н.

За разлика от храненето с шише, при което ясно се вижда колко мляко точно е изпило новороденото, при кърменето няма как това да се случи толкова явно. В крайна сметка интуицията и опитът започват да помагат в ориентирането, но в началото е наистина трудно.

Ето какво би могло да ви помогне, докато се научите да разпознавате правилно сигналите на бебето. Имайте предвид, че теглото и дължината му са първият и най-виден показател, който ще ви покаже дали то се развива добре. Ако бебето расте и е в норма, значи всичко е наред. Добре е обаче да знаете и още нещо.

Снимка: Shutterstock

Пълните памперси

Те са другият издайник, който може да ви помогне да се ориентирате относно храненето на бебето.

Изпражненията на кърменото бебе са кремообразни или с водниста консистенция, на цвят варират (зелено, оранжево, горчичено жълто), имат слаба миризма и могат да съдържат бучки или слуз. През първите няколко седмици бебето ще пълни памперса по няколко пъти на ден, но след това бавно ще регулира изхождането до 2-3 пъти на ден.

Това обаче е леко лъжлив ориентир, защото има бебета, които го правят твърде често, а други задържат и не пълнят памперса по 2-3 дни.

Онова, което трябва да следите е уринирането. Ако бебето напишква поне 6 памперса за 24 часа, може да сте спокойни – то получава достатъчно кърма. А напоените памперси си личат по тежината.

Омекване на гърдите

След като накърмите бебето, гърдите ви се изпразват, стават по-меки и напрежението в тях намалява. Това е някакъв ориентир, че бебето е издърпало млякото от тях.

Но с времето напрежението постепенно изчезва, тъй като производството на мляко се адаптира към изискванията и ритмите на бебето, така че това може да ви подлъже.

Постоянна сънливост

Ако новороденото спи много през деня и през цялата нощ, това може да означава, че не получава достатъчно мляко.

Ако то е твърде сънливо през първите няколко седмици от живота си, трябва просто да го будите и да го поставяте по-често на гърда, за да може постепенно да привикне.

Помпата за кърма

С нейна помощ може да проверите колко точно кърма сте способни да изцедите за едно хранене. По милилитрите ще се ориентирате дали това е достатъчно за вашето бебе.

Имайте предвид обаче, че едно е да изтегляте по този начин кърмата и съвсем друго, ако това се прави от бебето. При кърменето се задействат и други центрове. Реално бебето си издърпва достатъчно мляко, а ако опитате сами да направите това с помпа, може да не излезе и капка.

Снимка: Shutterstock

Трябва ли да си купите везна

Везните само увеличават безпокойството на родителите. Двойното (контролно) претегляне не помага на майката, а така нараства тревожността ѝ.

Но може да направите седмично претегляне на бебето при неговия педиатър, за да обсъдите заедно дали бебето наистина се храни добре.

По материали от Periodo fertile

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.