Бременна сте, а в устата ви постоянно горчи

Кои са причините и как да се спасите от това неприятно усещане

07 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Горчивият вкус по време на бременност е често срещано състояние. Обикновено се свързва с гаденето в този период.

Какво обаче трябва да знаете за него, кои са причините и как може да отстраните този определено неприятен дискомфорт?

Виновен за това усещане е на първо място прогестеронът. Този хормон, който се увеличава след зачеването, в някои случаи може да промени усещането за вкус и обоняние.

Обикновено горчивината и лошият вкус в устата по време на бременност, са придружени от лошо слюноотделяне и тотално отвращение към определени храни.

Снимка: Shutterstock

Какво представлява

Ако сте бременна и постоянно усещате лош вкус в устата си или чувствате горчивина и сухота, характеризираща се с киселинен вкус, трябва да знаете, че това е напълно нормално състояние.

И всъщност се среща много често през деветте месеца на очакване. Промяната на вкуса е разстройство, което може да зависи от няколко фактора, но остава абсолютно безвредно за здравето на майката и бебето.

Повечето бременни жени изпитват горчивина в устата, особено сутрин. В течение на деня тя се превръща в метален вкус, който е също много неприятен.

Коя е причината

Основната причина за горчивината по време на бременност е прогестеронът. Той се задейства, за да създаде идеалната среда за развитие на ембриона.

Но в някои случаи предизвиква изостряне на сетивата, отговарящи за вкуса и обонянието, създавайки усещането за горчивина и сухота в устата.

Повечето жени стават по-чувствителни към вкусове и миризми, което е напълно нормално за този период.

Възможни усложнения

Едно от усложненията е дисгеузия - трайно разстройство, което включва изкривяване или отслабване на чувството за вкус в устата.

Тази нарушена или намалена способност за възприемане и различаване на вкусовете е отново под влияние на бременността. А промененият вкус може да бъде много по-досаден и неприятен от горчивината.

И това става причина бременната да отказва да консумира определени храни и напитки, които сега усеща като неприятни. В същото време се появяват нови предпочитания, които преди е отхвърляла.

Това неразположение може да бъде свързано и с гаденето сутрин, което е често срещан симптом по време на бременност.

Метален вкус в устата

По време на бременност може да се случи да усетите и вкус на метал, който понякога се възприема като усещане за желязо или кръв в устата.

Причина за това са увеличените нива на определен естроген, но може да се дължи и на задържането на вода.

Понякога се срещат и по-странни усещания: на кал в устата, сухота навътре в гърлото или буца в гърлото.

Те могат да бъдат причинени от лоша устна хигиена или инфекция на дихателните пътища.

Снимка: Shutterstock

Как да реагирате

Ако горчивината е придружена и от бял налеп по езика, причината може да е не само хормонална, а лоша устна хигиена, заболяване на дихателните пътища или нездравословно хранене. В редки случаи това състояние се дължи на по-сериозно заболяване.

Усещането обаче е неприятно, особено ако е придружено от горчива слюнка или сухота.

За да облекчите това състояние, на първо време променете храненето си. Не става дума да се отказвате от някой продукт, а да следите по-внимателно хранителния баланс по време на едно ядене и да се стремите да разпределите макронутриентите в различни ястия, за да не предизвикват дразнене.

Поддържайте добра хигиена на устната кухина, като миете зъбите си след всички хранения, използвате зъбен конец и вода за уста.

Избягвайте приема на лекарства по време на бременност, освен ако не са предписани от вашия лекар.

Намалете нивата на стреса, който също може да повлияе на храносмилането или стомашната киселина.

И се движете повече, практикувайте йога и опитайте да бъдете максимално спокойни.

По материали от Alfemminile

Коментари
Последни видеа