Вреден ли е сладоледът по време на бременност

Сезонът на любимото лакомство настъпи, но дали може да го хапвате, ако очаквате бебе

31 март 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Спор няма – всички (с малки изключения) обичат сладолед – и децата, и възрастните. Особено, когато навън стане приятно топло.

Как обаче стои въпросът с това вкусно и разхлаждащо лакомство, ако очаквате бебе?

И има ли причини, които да поставят сладоледа в списъка със забранените храни по време на бременност? Ето какво казват по този въпрос експертите.

Снимка: Shutterstock

Да на сладоледа, не на допълненията към него

В сравнение с другите популярни десерти, сладоледът е доста добър вариант, тъй като има по-малко калории и не съдържа само захар.

Но тук специалистите поставят единствено „чистия“ сладолед, без разните примамливи допълнения към него от типа на: вафлени пурички, бисквитки, сметана, сладко, шоколад, бонбони и т.н. Най-вредни са готовите кремообразни топинги, шоколадовите покрития и сиропите.

Ако решите да купите сладолед във вафлена фунийка, имайте предвид, че тя съдържа не само калории, но и глутен, който може да бъде противопоказен за някои хора. Така че винаги обръщайте внимание и дали вафлената фуния е обикновена или пълнозърнеста, предлагат ли се безглутенови алтернативи…

Към сладоледа не добавяйте сорбетата. Колкото и освежаващи да са те, реално са направени от вода и захар (захарен сироп), така че тях най-добре избягвайте в този период.

Пастьоризирано, следователно безопасно

Едно от честите притеснения на бременните е дали сладоледът не съдържа опасни за здравето им и това на плода съставки.

Бъдете спокойни – най-често той не съдържа сурови съставки, а пастьоризирани. Което го прави напълно подходящ и в този деликатен период.

Няма опасност и от хранително натравяне или бактериално замърсяване.

Ръчно направен или индустриален

По отношение на хигиенно-санитарните изисквания, бъдещите майки могат да бъдат спокойни, когато хапват и двата варианта.

А причината е, че дори ръчно направеният сладолед минава през процес пастьоризация, което гарантира, че не е опасен.

Единственото, което трябва да се има предвид, е, че в индустриалните и по-масови производства, понякога се добавят различни съставки, които обогатяват вкуса, но за бременните не са желателни: сиропи, парченца бисквитки, шоколадов дропс и т.н.

Кога и в какви количества да се хапва

Правилото е да се следи здравословната мярка и да не се прекалява, защото тогава вече не е полезен.

Ако забележите, че това лакомство не ви се отразява добре на теглото и наддавате твърде много, по-добре се откажете или намалете количеството.

Като цяло специалистите казват, че два пъти седмично спокойно може да се консумира, особено като лека следобедна закуска. А ако към него се добавят пресни сезонни плодове, той става дори полезен.

Снимка: Shutterstock

Има ли минуси

Добре е да се хапва не непосредствено след вечерята или обяда, а да се отдалечи от основните хранения, за да не претоварите тялото и предизвикате гликемичен пик. Но пък е идеално средство за залъгване на глада в следобедните часове.

Трябва да се внимава и с багрилата. Колкото по-естествен е цветът на сладоледа, толкова по-добре. Ефектните варианти в ярки и дори нестандартни нюанси, най-вероятно са постигнали този ефект с помощта на хранителни оцветители. А точно сега нямате нужда от тях.

С повишено внимание следва да се консумира и ако бъдещата майка страда от заболявания, които изискват много внимателен контрол на храненето - като гестационен диабет например. В този случай най-добре говорете с гинеколога, който следи бременността ви и най-добре познава състоянието ви и може да прецени дали е възможно да хапвате сладолед и в какви количества.

По отношение на стабилизаторите и консервантите, бременните могат да бъдат спокойни. В сладоледите те са в минимално или никакво количество, така че не представляват опасност. Могат например да съдържат карагенан – едно от популярните Е-та, което се среща почти навсякъде между другото. Това обаче е безвреден сгъстител, получен от рожков.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа