3 + 1 идеи за солена закуска за децата

За да го стимулирате да хапва сутрин, трябва да проявите и доза въображение

25 октомври 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Ако всеки ден поднасяте на детето чаша прясно мляко и бисквити, пък било то и полезни, рано или късно, то ще откаже да закусва и ще обяви гладна стачка. А да тръгва гладно на училище, не е добра идея. Сутрин детето има нужда от храни, които ще му дадат достатъчно енергия, ще го заситят, но без да нарушат концентрацията му. Как да постигнете този баланс? С въображение!

Предлагаме ви 3 лесни идеи плюс една в бонус за здравословна закуска, която може да редувате през делничните дни.

Снимка: Shutterstock

Леко рохки яйца

Те дават много енергия, засищат и в същото време са лесно смилаеми. Освен това децата ги обичат. Яйцата са богати на протеини, витамини и ценни минерали, включително желязо. Давайки ги на закуска, осигурявате на детето ценни хранителни вещества. Най-добре е яйцата да бъдат сварени, така че да останат леко рохки – разтичането на жълтъка при срязване си е чист фокус, който веднага приковава детското внимание. А една ефектна храна ще бъде изядена с най-голямо удоволствие.

Снимка: Shutterstock

Полезен сандвич

Класическият сандвич с препечени филийки хляб има своята здравословна версия. В нея хлябът не е бял, а пълнозърнест, ръжен или с квас. Сосовете са абсолютно забранени, а между филийките трябва да поставите нещо леко и в същото време полезно. Изварата, сиренето и варената шунка са добър вариант. Но задължително добавете и зеленчук, който може да бъде пресен или изпечен на скара със съвсем малко зехтин. Сандвич от тъмен хляб с домашно приготвен хумус или мус от авокадо и сирене е също отлична идея. И не си мислете, че децата няма да оценят тези вкусове. Ако поднесете сандвича ефектно, те ще го изядат с най-голямо удоволствие.

Снимка: Shutterstock

Брускети – защо не

Брускетите са не само приятно предястие, предлагано в ресторантите. Спокойно могат да станат и закуска за децата. Домашно приготвените брускети дават наистина приятен избор, а и кое дете не обича препечена филийка с нещо вкусно върху нея. За да бъде максимално здравословна, използвайте не бял, а тъмен или пълнозърнест хляб. Върху препечената филийка на практика може да подредите всичко, което знаете, че детето обича – нарязани на кубчета домати, подправени интересно; запечени и след това нарязани зеленчуци; мус от сирена, поръсен с царевични зърна и т.н. Това привлича погледа, тъй като обикновено съчетава продукти в различни цветове, засища, не тежи на стомаха и не е пълно със захар.

Снимка: Shutterstock

Плюс още една идея

Това може да използвате и за кутията за закуска в училище. Става дума за комбинацията от плодове и сирена. Направете мини шишчета от любимите сезонни плодове на децата, като ги редувате с различни видове твърди сирена. Все пак и те трябва да са любими на децата, защото иначе има опасност да не ги изядат. Освен красиви, тези шишчета, са отлична комбинация от протеини, витамини и минерални.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа