Храни, които решават ежедневни проблеми

Отоци, безсъние, емоции – менюто може да помогне

Снимка: Guliver / iStock

Не можете да спите? Тъжно ви е? Грозни сте? Не бойте се, храната ще реши всичко това.

„Истинската, хубава, прясна храна е най-мощното лекарство на планетата”, смята авторът на „Решението за кръвната захар” д-р Марк Хайман. И добавя: „Тя регулира всяка функция на тялото ни.”
Какви храни тогава да насочим към някои от ежедневните си проблеми?

Проблем: Подпухнали сме

Решение №1: Сочни плодове и зеленчуци. Динята, краставиците и цитрусите са отличен начин да „дръпнем водата” на организма си. Често ядем твърде много сол, която кара клетките ни да задържат вода. Плодовете с високо съдържание на течности помагат на тялото ни да я освободи.

Решение №2: Ензими. Подуването може да бъде и знак, че червата ви не са наред. За да ги успокоите, яжте папая. По един плод няколко пъти седмично подмладява стомашно-чревния тракт, защото този плод съдържа ензима папаин, който разгражда протеините.

Проблем: Свръхемоционални сме

Решение №1: Кажете „да” на закуската! Хората, които хапват до час-два след събуждане, имат по-стабилно настроение през деня и са по-добри в работата си. Британско проучване показа, че ако пропуснете закуската, паметта ви се влошава, а по обед вече сте уморени и нервни.

Решение №2: Селен. Минералът селен, който се съдържа в бразилските орехи, рибата тон, яйцата и пуйката, също регулира настроението. Жените, които не приемат достатъчно селен, са по-депресирани, защото селенът подпомага произвеждането на хормони от щитовидната жлеза, която има силно влияние върху настроенията и метаболизма.

Проблем: Кожата ни се изприщва

Решението: Лук. Борите се с пъпките? Антиоксидантите в лука и други богати на сяра зеленчуци спират възпаленията, водещи до акне. Когато ги ядем, произвеждаме молекулата глутатион, която изхвърля нечистотиите от тялото ни. Най-добре е да консумираме лука суров или съвсем леко сготвен.

Проблем: Не можем да заспим

Решение №1: Хапнете си късно. Все чуваме как не бива да ядем преди лягане, но това може да доведе до проблеми със съня. За да заспим, трябва да сме спокойни и отпуснати, затова хапването на нещо малко, съдържащо сложни въглехидрати, 30 минути преди лягане много помага. Чудесни късни закуски са сиренето, пълнозърнестите крекери, бадемите или просто един банан.

Решение №2: Вишни. Ново проучване показа, че хората, страдащи от хронична инсомния, които пият по 2 чаши сок от вишна 1-2 часа преди лягане, заспиват и спят по-дълго от онези, които пият плацебо. Вероятно причината е в това, че вишните стимулират производството на молекулите, които регулират съня. В тях има и много мелатонин, който сигнализира на тялото да заспи и да не се събужда скоро.

Продължението четете в Обекти.бг.

Коментари
Последни видеа