Кърма срещу болката от инжекция

Майчиното мляко като обезболяващо

Снимка: Guliver / iStock

Изследване показа, че кърмените бебета плачат и ги боли средно по 38 секунди по-кратко след инжекция, в сравнение с тези на изкуствено мляко, пише news.rambler.ru. Кърмата отвлича вниманието на бебето, успокоява го и намалява болката. По мнението на авторите на изследването, основна роля в това играе съдържащите се в майчиното мляко ендорфини, които влизат в ролята на натурално обезболяващо.

Публикуваният в Cochrane Library материал представлява метаанализ на 6 изследвания с участието на 547 бебета на възраст до 12 месеца.

Авторите на материала са учени от университета Отава в Канада, които смятат, че получените от тях сведения могат да помогнат за това да направят важните ваксини по-малко травматични както за децата, така и за техните родители.

Детската ваксинация е необходимост, но често предизвиква болка и страх у детето. След убождането малките изпитват силно недоволство и много често негативните емоции се предават на родителите им. Всичко това благоприятства развитието на тревожни състояния и страх от убождане у децата. В този момент кърменето, когато е възможно, помага да се успокои детето и да се намали нивото на болката“, пишат авторите на изследването.

През 2015 г. Световната здравна организация промени препоръките си по повод ваксинирането. Днес СЗО призовава, по възможност, да се кърми непосредствено преди ваксинацията или по време на процедурата. А това се случва рядко, тъй като много лекари смятат въпросната тактика за непрактична.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.