Яйца, броколи, спанак правят детето отличник

Пигмент в зеленчуците подобрява работата на мозъка

Снимка: Guliver / iStock

Яйчен жълтък, броколи, листни зеленчуци, които са богати на пигмента лутеин, стимулират работата на мозъка и са особено полезни за учениците.
Лутеинът е естественият жълто-оранжев пигмент, който получаваме единствено чрез храната. Последни проучвания сочат, че той е мощен антиоксидант и пази клетките на мозъка от вредните свободни радикали.  Той осигурява развитието на мозъка, но е особено важен за зрението. Най-голяма е концентрацията му в ретината на очите и затова се смята, че отговаря за доброто зрение, пише deti.mail.ru.

За да проследят връзката на лутеина в ретината при децата и техния успех в училище, американски учени правят 2 изследвания.
В хода на първото те измерват нивото на лутеин при 49 ученика на възраст 8-10 години. Заедно с това наблюдават активността на мозъка им при изпълнение на сложни задачи, които изискват умствено напрежение и проява на съобразителност.
Така екипът стига до заключение, че нивото на лутеин и успехът на децата в училище са пряко свързани. И колкото повече лутеин има в ретината им, толкова те по-бързо и точно се справят с изпълнението на задачите като използват по-малко от ресурсите на мозъка си.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nutritional Neuroscience. 

А 8-9-годишните ученици, които получавали с храната достатъчно лутеин, се справяли със стандартните училищни тестове значително по-успешно в сравнение с тези, при които бил установен недостиг от  ценния за мозъка пигмент. Като при отчитане на резултатите учените вземали  под внимание и други фактори, които влияят на успеха – като  ниво на IQ, пол, физическо развитие и други.

С най-високо съдържание на лутеин са яйца, броколи, спанак, магданоз, къдраво зеле, грах, а също така моркови, тикви, шам фъстък, фурми и други.
Има и една подробност, обаче. За да може организмът да усвои лутеина, са нужни и мазнини. Затова, богатите на ценния пигмент храни, трябва да се комбинират с краве, растително масло или сметана.  

Мона Василева

Коментари
Последни видеа