Учени: Оставете децата да играят с храната

Опознават зеленчуците и са склонни да ги опитат

05 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

„Не си играй с яденето!“ Всеки родител поне 100 пъти е повтарял тази фраза.
Забравете я - съветват учените, които стигат до заключение, че, ако детето играе с плодовете и зеленчуците, ще е по-склонно да ги опита.
Според тях, тези хлапета, които получават разрешение да пипат и мачкат спанака, краставиците, бананите и доматите, по-късно ги включват охотно в яденето си.

Резултатите от проучването, публикувани в престижното списание Appetite, доказват, че сензорните игри помагат на малчуганите да преодолеят негативното отношение, което имат към някои храни.

Британски учени от университета Де Монфор в град Лестър направили експеримент със 62 деца на 3-4 години. И преди началото му родителите разказали по колко плодове и зеленчуци консумират децата. По време на експеримента хлапетата имали на разположение броколи, моркови, спанак, банани, праскови, боровинки, репички, зелен фасул, лимони, краставици, домати.
Те трябвало да възпроизведат картини от детската книга „Много гладната гъсеница“ на Ерик Карл. А, за да изпълнят задачата, децата мачкали и моделирали плодовете и зеленчуците и правили с тях всичко, което смятали за нужно.
Втората група изпълнявала същата задача, но изследователите определяли кои продукти да използват.

Третата група си играела с помпони, пера, пайети и формички за сапун. 
След приключване на игрите учените попитали децата какви плодове и зеленчуци искат да ядат. Децата от първата група поискали повече плодове и зеленчуци в сравнение с участниците в останалите 2 групи.
И това, според учените се дължи на факта, че по време на игра тези деца са се запознали по-добре с плодовете и зеленчуците.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бъди различен

06 август 2020 г.

Цар куче

05 август 2020 г.