Деца, които ядат зеленчуци, риба, ядки, по-рядко са хиперактивни

Средиземноморската диета влияе на поведението

Снимка: Guliver / iStock

Меню с много плодове, зеленчуци, бобови, риба и ядки може да повлияе поведението на децата. Тези, които се придържат до така наречената Средиземноморска диета, по-рядко страдат от дефицит на вниманието и от синдрома на хиперактивност, установиха учени от университета на Барселона. 
Проучването им включило 120 деца на възраст от 6 до 16 години.
60 процента от тях страдали от синдром на дефицит на вниманието, а останалите 60 – не. Те отговаряли на въпроси, свързани с храненето.
Оказало се, че тези, чието меню максимално се доближава до Средиземноморската диета, най-рядко страдат от дефицит на вниманието, а той е чест при деца и подрастващи, които консумират твърде много бонбони, сладки напитки, мазни храни и малко риба.

Така наречената Средиземноморска диета се характеризира с консумация на големи количества плодове, зеленчуци, орехи, пълнозърнести и бобови храни, зехтин, риба и умерено ядене на червено и пилешко месо.

Учените засега не могат да направят изводи за причинно-следствената връзка между менюто и поведението на децата. Но се надяват в бъдеще да я проучат.
Откритието обаче може да даде насока за изработване на меню, което да помогне на децата да преодолеят това състояние, твърдят учените.

„Засега не е ясно дали децата страдат от синдрома на хиперактивност, защото се хранят неправилно, или това нарушение ги тласка да ядат повече сладки и мазни храни, за да компенсират импулсите и емоционалния си дискомфорт“, коментира психологът Хосе Алда, един от участниците в проучването.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.