Подрастващите ги предпочитат с ароматни треви
Снимка: Guliver / iStock
Щипка копър или кимион може да накара тийнейджърите да ядат повече пресни зеленчуци, твърдят американски учени от Пенсилванския университет.
Експертите смятат, че този подход трябва да се прилага и в училищните столове.
В тяхното проучване взели участие 100 ученика от горните класове. Те трябвало да ядат различни зеленчуци, които били подправени със зехтин и сол, а след това и с добавени различни ароматни подправки. Всеки оценявал това, което е ял, и обяснявал защо му е харесало или не, съобщава Reuters.
Участниците в експеримента пробвали обичайните зеленчуци в различни дни от седмицата по време обяд в училище.
По-големите ученици харесвали най-много броколи, карфиол, царевица, грах, черен боб, когато били овкусени с подправки. И пред обикновените зеленчуци, винаги предпочитали тези с подправки.
За тях, от особено значение освен вкусът, имали размерът на порцията и това как изглежда ястието.
Оказало се, че 75 на сто от учениците по принцип избягват зеленчуците, защото не харесват вкуса им. А над 50% не харесвали тези, които им сервирали в училище.
Повечето тийнейджъри обаче познавали добре обичайните подправките като черен пипер, копър, чесън, чили.
По-малко били тези, които знаели за екзотичните – кимион, къри, шафран, кукурма.
Известно е, че подрастващите момичета трябва да ядат по 4 порции зеленчуци на ден, а момчетата – 5. Такива са препоръките на US-експерти по хранене. Като за една порция зеленчуци се приема купичка зелена салата, половин купичка задушени или сурови зеленчуци или около 100 грама зеленчуков сок.
Мона Василева
Пикникът е чудесно решение за уикенда, но внимавайте какво ще сложите в кошницата с храна.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари