5 риска от енергийните напитки

Негативите се дължат на кофеина

07 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Енергийните напитки помагат, когато трябва силите бързо да се възвърнат, тялото да се мобилизира и да се зареди с тонус. Затова много посягат към тях по време на изпитни сесии или, когато се чувстват уморени, а имат много ангажименти и работа за вършене. Въпреки краткотрайния стимулиращ ефект, тези енергийни напитки не са полезни и носят повече вреда, отколкото полза.

Безсъние. Кофеинът прогонва съня и то за дълго. А в съчетание със захарта, той може да е причина за продължително безсъние.

Главоболие. Ако редовно консумирате енергийни напитки, има реална опасност да си причините трайно главоболие. Това се случва дори на тези, които обичайно не изпитват такъв дискомфорт.
Причината е, че напитките съдържат различно количество кофеин. А промяната на нивата на кофеин в организма може да провокира главоболие.

Проблеми със сърцето. Кофеинът натоварва сърцето, което започва да се съкращава по-интензивно. Ако прекалим, естествено в екстремни случаи, това може да доведе до спиране на сърцето. Затова енергийните напитки са забранени за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Тревожни разстройства. Някои учени допускат, че консумацията на високи дози кофеинови напитки може да засили пристъпите на паника и тревожни разстройства.

Диабет тип 2. Високото съдържание на захар в енергийните напитки води до временен прилив на енергия. Но при продължителна употреба те могат да увеличат риска от диабет тип 2.

Източник: medikforum.ru

 

Коментари
Последни видеа