Чипс на фурна и бисквитки от полза за децата

Британски учени с изненадващи твърдения

14 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Пресни плодове и зеленчуци, риба, както и храни, подложени на лека термична обработка, безспорно са полезни. Към познатия списък на здравословни  храни, британски специалисти изненадващо причислиха и още две, традиционно смятани за вредни или джънк фууд – чипс и шоколадови бисквитки, пише letidor.ru.

Диетолозите обясняват: когато е необходимо печеният на фурна чипс осигурява голяма част от нужните на организма калории. Не е разумно, естествено да се злоупотребява, защото чипсът, дори и печен, е мазен и солен.   

А  ползата от пълнозърнестите шоколадови бисквитки учените аргументират с това, че те са източник на бета-глюкан. Той работи като имуномодулатор, контролира нивото на холестерин в кръвта и активизира работата на имунната система, когато това е нужно.  

Като най-вредни храни учените определят тези, които са силно термично обработени: пици, колбаси, хляб, маргарин.

По средата са консервираните зеленчуци. Те също съдържат полезни вещества, защото при консервирането им те са запазват максимално  дълго.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.