Добавка в колбаси, бекон и газирани ни прави мързеливи

Блокира обмяната на веществата

12 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Добавка, която се слага в бекона, колбасите и газираните напитки, за да увеличи тяхната трайност, може да ни направи мързеливи и да блокира обмяната на веществата, предупреждават американски учени, цитирани от Daily mail.

Неблагоприятният ефект се дължи на фосфата, който в храните понякога е 3 пъти над допустимите норми, доказаха специалисти от Тексаския университет.
Фосфатът е често използвана добавка в промишленото производство на различни продукти и специалистите препоръчват употребата му да бъде силно ограничена.
При проучване с гризачи, учените установили, че фосфатите променят над 5000 гена, които участват в преработването на мастните киселини и метаболизма. Ефектът бил проверен и при 1600 души. Така учените стигнали до извода, че повишеното ниво на фосфатите в кръвта може да доведе до понижена физическа активност. 
Освен като добавка в хранителната индустрия, фосфатите се съдържат естествено и в някои храни - ядки, яйца и млечни продукти. 
Експерти от британската Национална здравна служба предупреждават, че прекомерното количество фосфати в кръвта може да причини зачервяване на очите, кожен сърбеж, отслабване на костите и да повиши риска от сърдечносъдови заболявания. 
Излишните фосфати в тялото се отстраняват от бъбреците, което означава, че "свръхнатоварване" с добавката може да създаде проблем за хората с бъбречни увреждания.

 

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.