Как децата да ядат повече зеленчуци

Научен експеримент доказва ефекта от простия метод

07 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всяка майка се е сблъсквала с трудности да убеди детето си да хапва повече зеленчуци, а доводът колко са полезни за здравето, въобще не стига до него. 
Сега учени откриха прост начин, с който всеки родител може да го стимулира.

Австралийски учени от университета „Дикин“ съветват родителите да дават на децата си зеленчуците цели, а не нарязани на парченца. Това, естествено, се отнася за тези с по-малки размери, като морковчета, репички, краставички, пише deti.mail.ru.

Учените провели експеримент, който безспорно доказва ефективността на подхода, а резултатите са публикувани в престижното научно списание Foods. 

Екипът включил в проучването си 72 ученика от началните училища. Момчетата и момиченцата получи за обяд кутия с храна, в която имало 500 грама цели, обелени морковчета, а на следващия ден в кутията същото количество морковчета били нарязани. И през двата дни децата разполагали с 10 минути, за да  изядат толкова, колкото искат. 

Така учените установили, че изяждането на целите моркови отнема повече време в сравнение с нарязаните. И за определеното време детето успява да изяде само един цял морков. Но, когато сравнили количеството, се оказало, че когато децата консумират зеленчуците цели, те изяждат 8-10% повече моркови в сравнение с нарязаните.

„Нашите резултати потвърждават, че, ако родителите искат децата им да ядат повече зеленчуци, е по-добре  да им ги предлагат цели, а не нарязани“, съветва  Ги Лием, един от авторите на проучването.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа