Нова диета: любувайте се на Джакомети

Съзерцаването на неговите скулптури стимулира отслабването

09 юли 2016 г.

Произведенията на швейцарския скулптор Алберто Джакомети могат да повлияят начина ви на хранене и на избора на продукти, които слагате на масата. До такова заключение стигат изследователи, а изводите им са публикувани в престижното сп. "Food Quality and Preference" .

Проучването

Творецът, починал преди 50 г., оставя ярка следа в изкуството със своите скулптури с издължени линии и силуети. Именно те влияят и върху начина на хранене. Посещението в музея и съзерцаването на пластики, изваяни от Джакомети, се отразява на отношението ни към храната, категорични са швейцарските учени.

Проучването включва 128 доброволци, които гледат на екрана на компютъра си скулптурната композиция Piazza, а пред носа им стои чиния, пълна с апетитни пържени картофки.

Piazza

Така учените установили, че в присъствие на елегантните и издължени фигури, хората ядат 21% по-малко от обичайното.

Швейцарските изследователи стигат до извода, че е достатъчно само да гледаме слаби хора, за да ограничим консумацията и да си наложим ограничения в храненето.

С други думи „ефектът Джакомети“ е един лесен начин, който може да пробваме, вместо да се мъчим с диети. И това може да е още един стимул да прекрачим прага на музей, с надежда да сложим юзди на апетита си.

Ако не успеем, поне ще се докоснем до изкуството и ще попълним една празнина в образованиетоси. Като преоткрием например швейцарския скулптор и живописец.

Кой е Джакомети

Алберто Джакомети е представител на течението на сюрреализма. Роден е през 1901 г. , учи в Париж в ателието на Огюст Роден през 1922 г. Музеят Kunsthaus в Цюрих притежава най-богатата колекция от негови произведения в света.

Джакомети се превръща в един от най-сложните и задълбочени художници на ХХ век. Произведенията му се анализират не само от изкуствоведи, но и от философи и психолози. Скулптурите му са впечатляващи и разпознаваеми – болезнено слаби, деформирани, издължени и много често крачещи към неизвестното.

Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа