Сушените плодове - по-витаминозни от пресните

Те концентрират повече микроелементи, но и захар

17 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Сушените плодове са „концентрат“ от витамини, ензими и микронутриенти. В много отношения те са по-богати на витамини от пресните. Най-полезни са сушените сини сливи и черните стафиди, които се препоръчват за преходните сезони, защото укрепват имунитета.
Заради високото съдържание на захар, обаче, трябва да се консумират умерено, обясни диетоложката Елена Саломатина в интервю пред изданието “Вечерная Москва“

Ето и техните предимства:

- Сушените плодове съдържат много магнезий и калий. Те помагат на организма да изхвърли навън излишните течности от тялото и укрепват кръвоносните съдове. Така през преходните сезони хем получаваме витамини, хем не качваме излишни килограми.

- Богати са на антиоксиданти, антоцианини, полифеноли, които забавят стареенето и лекуват сърдечно-съдовата система. Те имат и благоприятен ефект върху очите.

- Най-много захар има в стафидите, затова на ден може да се хапва не повече от половин шепа. Полезни са при анемия, тъй като повишават стойностите на хемоглобина.
Няколко стафиди на ден стимулират защитните сили на организма, което е важно през зимата, когато има много зарази и инфекции.

-  Сушените сини сливи имат слабително действие. Няколко сушени сливи ще ви заредят с енергия. А това е много важно през зимата, когато всеки се оплаква от липса на тонус.
Те са особено богати на минерални вещества. Например съдържат калий, който регулира кръвното налягане.

Снимка: Shutterstock

- Сушените кайсии са диуретик – помагат да изхвърляне на излишни течности от организма.

- Ябълките съдържат много калий.

- Смокините осигуряват алкална следа и стабилизират биопроцесите в организма.

„Не купувайте сушени кайсии, фурми или сини сливи, които изглеждат твърде „красиви“. Това се отнася по-специално за особено ярки или лъскави сушени плодове. Има риск, за да се предаде по-голяма търговска стойност на продуктите, те да са обработени със серен диоксид, парафин или масло.
По-добре е да купувате и ядете по-бледи а не "сочно изглеждащи" сушени плодове. Но те не трябва да имат и мухъл
", предупреди експертът.

Мона Василава

Коментари
Последни видеа