Специална система отчита парите, похарчени от учениците за храна

Банка с образователна програма за здравословно хранене и финансова отговорност у децата

Снимка: Guliver / iStock

Общинска банка и MasterCard разработват специална образователна програма „Здравословно хранене и финансова отговорност в училище“, която ще представят пред училищните общности през септември. Прилагането ѝ ще подпомага и децата, и родителите в избора на полезна храна по време на училищния престой.

С помощта на иновативна технология, създадена за столовото хранене в училищата, всеки ученик ще може сам да отчита финансово средствата, които са определени от родителя за неговата храна. Системата позволява документиране на ползваната от ученика храна и създава отчет, до който има достъп и родителят. По този начин ще се създава финансова отговорност у подрастващите, като се гарантира тяхното здравословното хранене, а родителите ще имат контрол над менюто на децата си.

Очакванията са с въвеждане на тази програма да се засили интересът към храненето в училищните столове и постепенно да се намали консумацията на нездравословни храни. Предварително планираният хранителен режим на децата в училище ще има и друг положителен ефект за родителите, а именно редуциране на разходите им за нежелани покупки.

Всяко училище в страната, което прояви интерес към програмата, може да се включи в нея.

 

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.