Фестивал на хляба събира поколения

Екология, история и ню уейв си дават среща в името на традициите

10 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Засищащо и полезно ще бъде да видим, чуем и вкусим всичко, което предлагат от първия по рода си фестивал на житните пейзажи. Той възнамерява да възроди тайнството на традициите, свързани с хляба и какъв по-интересен начин да изиграем своята просветителска роля, като заведем децата да видят и докоснат магията на замесването?! 

Фестът е общ проект на италианската асоциация за култура, музика и театър АРТериа, българската фондация "Cвобода от Страха" и "Тоазием пол" от Франция и гостува на В/ХОД арт док зона и на Червената къща на 12 и 13 октомври с пилотно издание. 

На 12 октомври от 15.00 до 17.00 ч., по време на работилницата “Хлябът - същността на живота”, ще се съберат две поколения: младите участници и бабите от село Сливня, област Своге – Филатка, Василка и Иванка, в традиционните си носии, грижливо пазени в скриновете, ще пеят и месят сладки питки. „Слънце и Луна“, които имат фурна за ръчен хляб, замесен с квас, ще се включат в песните и замесването на „магията“.

Публиката, сред която ще са и учениците от средните класове на Италианския лицей, ще чуе от доц. Янева - автор на първата книга за обредните хлябове каква е била ролята им в живота на много поколения и защо днес интересът към тези стари традиции се възражда. И ще може собственоръчно да си направи малки питки от замесеното тесто, като ги бележи с просфорите.

На фона на „свещенодейството“ на баби от село Долен, Гоце Делчевско, внучката Силвина Маневска ще разкаже как е оценила тези традиции и какво е общото между тях и професията ѝ на семеен терапевт. Тя ще покаже и нейната майка и приятелките ѝ месят трахан или кус-кус.

Актьорите от спектакъла "Песента на Хляба", идващи от древна Лукания край Егейско море ще изпеят песните за замесване на уникалния хляб на Матера, признат за световно културно наследство oт ЮНЕСКО. 

”Хляб за тялото, хляб за душата” е темата на разговор, който на 13 октомври ще събере "Новата вълна" хлебари, решени да произвеждат истински здравословна храна. Осъзнали, че ръчно замесения с квас хляб ще бъде този лек не само на тялото, но и на душите, защото събира хората, създава социално устойчив модел на икономика и може да проправи път на считаната за утопична идея за безплатен хляб, близка до основния закон за правото на живот, добавят от феста.

Ще присъства един от пионерите и голям радетел на производството на лимец - Емил Елмазов, написал две книги за ползите от старото жито на Матера.То е било изгубено като сорт за десетилетия и след това, случайно, в един склад се открива чувал с наречения сега сорт “Сенаторе Капели”.

Свилен Класанов ще разкаже за видовете семена и има ли наистина генно модифицирано жито,което ни пряви все по-алергични към високия му глутенов състав и защо бъдещето е на дивите жита.

Италианският художник, писател, публицист и автор на пиесата "Песента на Хляба", Дарио Карментано ще анализира модерните цивилизационни тенденции и технологии, които унищожават естествения природен баланс между ”сега” и ”преди”. 

Марина Атанасова

 

Коментари
Последни видеа