Тези храни подобряват качеството на спермата

И трябва да присъстват в менюто на мъжа всеки ден

05 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

15% от населението в света не може да има деца. А в 30 на сто от тези случаи вината е в мъжа.
През последните 4 десетилетия специалисти от цял свят отчитат намаляване на плодовитостта на мъжете. Техните сперматозоиди губят качества – намаляват по количество и често не отговарят на изискванията за качество. Потвърждава го статистиката.

Само няколко факта: Ако през 1940 г. средният обем на еякулата е бил 3,4 мл., през 1990 г. той е едва 2,75 мл. А за същия период концентрацията на сперматозоиди в него е паднала от 113 на 66 млн. в милилитър. Вероятно по-нови проучвания ще покажат още по-стряскаща картина.

Известно е, че нормата, която Световната здравна организация е определила за базова, е „порцията“ да е 2 мл. с концентрация 20 милиона в милилитър. Това е гаранция, че мъжът ще стане татко.
Ако резултатът му е на ръба, има начин картината да се "съживи“.

Съветите на специалистите са насочени към промяна в стила на живот, храненето, увеличаване на физическата активност, психотерапия или йога за разтоварване на стреса.
Тези практики помагат на мъжа да ограничи консумацията на алкохол и на кофеин, и да се храни по-здравословно.
Менюто обаче остава ключ към подобряване качествата на спермата. Има храни, които гарантирано могат да помогнат. 

Ето какво трябва да включва менюто, според специалисти от parents.fr.

Нужни са много антиоксиданти

Менюто на мъжа трябва да е богато на първо място на фолиева киселина, цинк, селен, ненаситени мастни киселини като омега – 3, коензим Q10 и карнитин, които подобряват като цяло състоянието на спермата и подвижността на сперматозоидите.

Кои храни са източник на ценните вещества

Фолиева киселина: животински черен дроб, зеленолистни, зеленчуци, цитруси, бобови семена, ядки, папая, авокадо.

Цинк: стриди, черен дроб, раци, лангусти, тъмни птичи меса, всички бобови, ядки, пълнозърнести храни.

Снимка: Guliver / iStock

Селен: орехи, стриди, риба тон, черупчести мекотели, слънчогледови семки, черен дроб, хайвер.

Ненаситени мастни киселини: сьомга, херинга, риба тон, сардина, скумрия.

Коензим Q10: броколи, ягоди, портокали, сьомга, тофу, зехтин, авокадо, сусам, спанак.

Карнитин: червени мека, стек, свинско, бекон , млечни продукти, пилешко, риба.

Тези храни трябва да присъстват в менюто възможно най-често.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа