Ако кърмите, а трябва да се върнете на работа

Знаете ли своите права

Снимка: Guliver / iStock

Световната здравна организация препоръчва бебето да се кърми поне до 6 месеца. У нас законодателството „помага“ и насърчава естественото хранене да продължи по-дълго като осигурява на майката платен отпуск.
Приетите промени в Конвенция 183 за Защита на майчинството на Международната организация на труда гарантират повече права на майките, включително и тези свързани с кърменето.

Българският закон предвижда жените да получават обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето. За първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата.

Според Кодекса на труда, работещите майки, които кърмят, имат право на отпуск и облекчения. Чл. 166 дава възможност на кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето, а след това - 1 час дневно.

Ако има близнаци, часовете съответно са 3 до навършване на 8 месеца и 2 часа след това.

Въпреки облекченията и „отпуснатото“ време за кърмене, много майки са принудени да се лишат от отпуската си и да се върнат на работа. Причините са различни.

При едни водеща е икономическата принуда – те са с висока заплата и осигуряват прехрана на семейството, други се страхуват да не изгубят квалификация, клиенти, връзки и възможности за израстване в кариерата.

Алтернативите, за тези които не искат да се откажат от кърменето, е да „получават“ бебето в офиса си в определени часове – по модел на западните страни и САЩ, където отпуската по майчинство е кратка. Или да изцеждат кърма, докато са на работа и така да продължат естественото хранене на бебето. Което е по-честата практика у нас.

Поддържайте кърмата

В този случай е важно да лактацията да се поддържа възможно най-дълго. И понеже най-мощният стимул за образуване на кърма – сученето, отпада, майката трябва да положи грижи в няколко посоки.

Намалява броят на кърменията и продължителността – 2 важни фактора за достатъчно образуване на поредната порция кърма.

Не на последно място и отделянето на майката от бебето има своите негативни психологически последици и също може да доведе до намаляване и спиране на кърмата. Затова тя може да компенсира донякъде в почивните дни и да кърми бебето по-често – да му дава винаги, когато то поиска да яде, за да поддържа производството на мляко.

След 6-ия месец бебето се кърми 3-4 пъти на ден. И тези жени, които не могат да изцеждат мляко по време на работа, могат да го правят сутрин, преди да тръгнат към офиса и вечер, когато се приберат. Още по-добре е да го направят и трети път - през нощта, колкото и да са уморени.

Подгответе бебето

Щом майката тръгне на работа, бебето минава на хранене от шише или с лъжичка, специална чашка ... Колкото то е по-голямо, толкова преходът е по-лек. Въпреки че предпочитанията на бебето докога да бъде кърмено, са доста индивидуални.

Едни отказват биберона, други го приемат охотно, защото през него млякото тече по-лесно отколкото от гърдата.

И тук е нужно търпение и подготовка още преди майката да е тръгнала на работа. Ако трябва да тръгне на работа и е успяла да кърми само до втория-третия месец, когато бебето има нужда от по-често хранене, а гърдите от стимулация, рискът то да се отбие е висок. Затова съветът на специалистите е пробвате да кърмите поне до 6-ия месец. По това време започва захранването, кърменията намаляват и преходът е по-лесен.

Другият тънък момент е, майката деликатно да „прехвърли“ грижата по хранене на този, който ще се грижи за бебето в нейно отсъствие.
Бебето безпогрешно усеща кога е лишено от емоционална връзка с майка си и често протестира - отказва биберон или лъжица единствено по тази причина.

По света

Българското законодателство не задължава работодателите да осигурят стая за кърмене в офиса, въпреки това някои фирми го правят. Не толкова, за да се кърми бебето, а за да може майката да изцеди и съхрани кърма.

В Норвегия, която се сочи като модел на социална държава, платеният отпуск по майчинство обикновено трае между 10 месеца и година, а жените се насърчават да продължат да кърмят и след като се върнат на работа. В повечето предприятия има специални стаи за майките.

В САЩ платеният отпуск по майчинство е по-кратък – около 12 седмици. Законодателството задължава работодателите да осигурят на майките почивки и време за кърмене. Продължителността на почивките не е регламентирана, но в закона се споменава, че тя трябва да е приемлива.

Нещо повече: компаниите са задължени да обособят специално място, където служителките да изцеждат кърма до навършване на една година на детето.

Във Великобритания, където платеният отпуск по майчинство е 52 седмици, кърмещите служителки с деца под 1 г. също се ползват със специални привилегии, сред които са гъвкаво работно време, по-кратък работен ден, места за почивки за кърмене.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа