Опасен ли е за бебето нов метод за захранване

Притесненията са, че най-малките може да се задавят или задушат

07 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Нов метод, който вкарва твърдата храна (или т. нар. обща храна) в менюто на бебето, набира популярност, както и притеснения, че може да увеличи опасността от задавяне и задушаване при най-малките. Захранването, ръководено от интереса на бебето, е практика, която позволява на децата да се хранят сами с каквото пожелаят още от самото начало на представянето на обща храна за разлика от традиционния метод за даване с лъжичка на определени пюрирани храни.

По темата излезе съвсем ново проучване, чиято цел е да уточни дали този метод може да се свързва с опасност от задавяне, която да доведе до по-висок риск от задушаване или гадене.

В проучването били включени 206 бебета, а авторите установили, че тези, захранвани с новия метод, се задавяли точно толкова, колкото и другите. На децата и от двете групи били давани храни, които принципно представляват риск и често малките не били наблюдавани, докато се хранят.

Учените отстояват тезата, че тези резултати показват, че е необходима по-добра информираност сред хората, които се грижат за децата, във връзка с рисковете от задавяне и безопасно хранене при представянето на общата храна при бебетата.

Източник: healthychildren.org

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.