Заедно на масата

Бебето приема новите храни по-охотно в компания на семейството

12 декември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Най-лесният начин да накарате детето да яде и да приема по-охотно нови и непознати храни, е ако се храни заедно с възрастните. Така че, седнете заедно на масата.

Ако вкъщи нямате достатъчно място, вземете разтегателна или приспособете старата маса, за да е удобна за всички. Така ще се събирате само по време на ядене, без да задръствате къщата с мебели.

Загасете телевизора, махнете таблета и всичко, което може да отвлича вниманието на детето. Добре е дори котката да остане за малко в другата стая.

Да е кратко

Няма дете, което да обича да стои продължително време на едно място. Затова организирайте яденето така, че да не продължава повече от 15-20 минути.

Затова се подгответе предварително. Нека всички седнат едновременно, когато яденето е готово. Малките деца гледат подозрително всяка нова храна. Така че ако искате да я опитат, дайте пример. Нека ви гледат как ядете.

С пръсти

Разрешете на малчугана да пробва новите храни с пръсти, това ще му достави удоволствие и ще е по-забавен начин да прави в чинията своите „открития“.

Ако детето се справи, без да оплеска всичко, похвалете го.

Похвалете ядене, което ви е харесало. Важно е детето да чуе как вие оценявате храната. Ако е малко и все още се затруднява да използва лъжица или вилица, му помогнете. Не се изненадвайте, ако откаже твърдо с думите „Аз сам“.

Нищо насила

Ако обаче откаже едно или друго, не настоявайте. Вдигнете храната от масата, дори ако се чувствате разочаровани и сте отделили цяла сутрин, за да я готвите.
 

Децата не обичат да бъдат пренебрегвани. Така че е добре разговорите на масата да са разбираеми и интересни за тях. За да могат да се включат по свой начин в разговора.

Любопитно

Американската психоложка Ан Фишел, автор на Home for Dinner дава някои изненадващи факти за ползата от това да се храним заедно с децата, независимо от възрастта им.

Тя е провела научни изследвания в Северна Америка, Европа и Австралия, за да покаже колко важен е този момент за малчуганите. Ето част от изводите, които тя публикува.

- Разговорите по време на вечерята обогатяват речника на малките деца повече, отколкото четенето на приказки.

Проучването сочи, че на масата семействата използват около 3000 думи. Децата усвояват около 1000, докато, ако им се четат книжки, научават едва 143.

- Децата, които разполагат с богат речник, започват по-рано да четат и четат по-гладко.

По-големите пък трупат интелектуален багаж при семейните вечери. Тези ученици, които редовно вечерят с родителите си, имат по-висок успех в училище, сочи проучването.

- Те консумират повече здравословни харни, обичат плодове и зеленчуци. И поддържат този начин на хранене и в по-късна възраст. Като тийнейджъри те по-рядко са с наднормено тегло.

Проучването сочи също така, че семейните вечери променят и поведението. Тийнейджърите по-рядко пушат, не посягат към алкохол и наркотици. Степента на стрес и поведенческите проблеми при тези подрастващи са значително по-малко, твърди психоложката.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.