Издаваме тайната на вкуса ѝ: необичайни подправки
Снимка: Новите родители
Баклавата - такава, каквато я помним, приготвена от майките и бабите в нашето детство, мирише божествено и на вкус е неповторима. Когато вкъщи започне да ухае на печените кори, на плънката с канела, на сиропа, в който сте наслагали портокалови корички, настава празнично настроение. Но тя не се приготвя често, защото е прекалено сладка. Все пак обаче понякога може!
Даваме рецептата и издаваме тайната: една интересна подправка - не всеки я слага, но с нея е наистина великолепна.
Наредете един пакет от 1/2 кг готови кори за баница в намазнена тава една върху друга. Разтопете 1 пакетче масло на котлона и намажете по малко от него между корите. Счукайте или смелете 150 г орехи и смесете с 1 чаена лъжичка канела. Тази плънка разстелете по средата на баклавата.
Наредената баклава нарежете на триъгълници или на квадрати и изпечете в умерено гореща фурна, загрята предварително на 180 градуса. Печете, докато се зачерви. Правилно е да престои 10-ина часа, но тъй като никой не може да чака толкова, може и само 2 часа, колкото "да си отпочине". После се залива със сироп, който ще приготвите от 1/2 кг захар, 2 чаени чаши вода и 2 щипки лимонтузу. Тях ще добавите накрая, когато сиропът вече се е посгъстил на котлона.
Баба слагаше в сиропа също 3-4 зрънца карамфил, шепа нарязани на кубчета портокалови корички и няколко счукани на прах зрънца сакъз. Сега малко хора знаят, че това е вид смола, която в някои аптеки се продава като медицинска дъвка или мастикова смола, извличана от някои дървета и с много приятен и характерен аромат - именно той обединява цялата какофония от ухания и съставки. Сиропът също трябва да престои, докато се охлади и тогава с него да се залее баклавата.
Оставяте я в хладилника за 2-3 часа, докато се напои добре и поднасяте студена.
Марина Атанасова
Разнообразното хранене е тайната, ако искате да получите всички необходими витамини.
Снимка: Shutterstock
Проучванията показват, че вегетарианската диета може да помогне за намаляване на риска от редица заболявания.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари