Когато детето с часове се муси над чинията

5 трика, с които да го изненадаме

30 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Детето капризничи, отказва да яде едно или друго, а това създава куп негативни емоции на родителите. Ето няколко трика, които могат да помогнат да се справите с проблема.

1. Опитайте да разшифровате поведението му

Ако детето ви не се тъпче единствено с бонбони и чипс, е добре да разгадаете защо отказва някои храни за сметка на други.
Не викайте, не се карайте, не заплашвайте, ако то отказва супата или второто. Пробвайте да готвите по-често това, което харесва и обича, а не любимите храни предлагайте заедно с десерта, който обикновено не отказва. 
Освен това, ако категорично отказва една или друга храна, винаги може да приготвите алтернативна, която има същите хранителни вещества.

2. Когато е гладно

Това е моментът да пробвате да го изкушите с не любими храни – зеленчуци, плодове, пълнозърнести, които то обикновено отказва да яде. Има голям шанс ходът да е успешен.
Не описвайте на дълго и широко предимствата на това или онова блюдо. Децата са много подозрителни и, ако усетят фалш, в бъдеще ще е трудно да ви повярват. И не обещавайте на хлапето, ако си изяде овесената каша да стане силно като Херкулес.

3. Дайте право на избор

Нека детето само реши по кое време на деня да се храни – естествено, вашата отстъпка трябва да е в разумни граници.
Не е нужно насила да сяда на масата точно в 12:00 , ако предпочита да обядва в 13 или 13:30. Ако сте прекомерно настоятелни и се придържате към вашия режим, по-скоро ще срещнете съпротива и храненето ще се превърне в проблем.

Направете гъвкав дневен режим. Вече сте установили в кой час детето предпочита да се храни. Така може да направите целия дневен режим.
Може да си помогнете и с някои лакомства, за да направите храненето на точните интервали. Например, след като детето се е нахранило на обяд, получава любим десерт. Така обядът всеки ден ще бъде закован в този час.

Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа