Кремсупите на детството

Да си ги припомним: с грах и сирене, с целина и моркови

30 юли 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Мръщели сте се на мамините кремсупи? Омитали сте пълни купички с апетит? Възкресяваме спомена за благия им вкус, защото, като си с малки деца, винаги има глад за нещо топло, питателно, полезно и лесно за приготвяне.

Кремсупа с грах и сирене

Необходими продукти: 1 буркан грах или 1 пакет замразен грах, 1 глава лук, 200 г бяло сирене, 1 ч. ч. кисело мляко, 1/2 връзка копър, 1 яйце, няколко стръка розмарин, няколко супени лъжици олио.

Приготвяне: Сварете яйцето. Нарежете лука на ситно и задушете в мазнината. Долейте 4-5 чаши студена вода и оставете да се вари, като след 10 минути добавите и граха. Когато омекне, добавете киселото мляко, настърганото сирене, наситнения копър и нарязаното на дребни парченца яйце и изключете котлона.

Когато супата поизстине, пасирайте, разлейте я в купички и добавете стръкчетата розмарин. Не слагайте сол, сиренето е достатъчно солено. 

Ако желаете, може да приготвите тази супа и с леща, и с нахут, като в тези случаи не слагате розмарин, а джоджен.
 

Снимка: Guliver / iStock

С целина и моркови

Необходими продукти: 1 средно голяма глава целина, 3 моркова, 2 картофа, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 5 с. л. олио, половин лимон, сол, босилек, магданоз и черен пипер за подправяне
 
Приготвяне: Задушете нарязаните на кубчета целина, моркови, картофи и лук в олиото и когато поомекнат, залейте с 1 л топла вода и оставете да врат. След около 30 минути добавете подправките и чесъна, нарязани на ситно, посолете. Отстранете от котлона, оставете да поизстине и пасирайте. Овкусете с лимонов сок.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Да обичаш

29 януари 2020 г.