Не можете да отслабнете, заради тези 5 храни

Те провалят всички диетични режими

30 септември 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock 

В менюто ни понякога има скрити бомби, които „взривяват“ успеха от всяка диета. Те активизират процеси, които водят до увеличаване на мастната тъкан и така не ни дават възможност да отслабнем.
Ако искаме да намалим теглото си, трябва да ги махнем от ежедневното си меню.

Захар. Ако прекаляваме със захарта, организмът не може да усвоява някои витамини – например вит. С.
Дефицитът на важни микронутриенти нарушава обмяната на вещества, отслабва имунитета, повишава риска от възпаления и наднормено тегло. 
Много продукти, които консумираме, съдържат скрити захари. И не само сладкарските изделия, но и млечните продукти, хлябът, полуфабрикатите и в консервираните храни се съдържат захари.
Затова е добре внимателно да четем етикетите на храните, които консумираме и да контролираме количеството им. Прекомерната употреба натоварва задстомашната жлеза и води до развитие на инсулинова резистентност.

Продукти с дълъг срок на годност. Често, за да се удължи срокът на годност и за усилване на вкусовите качества на определени продукти, в тях се добавят трансмазнини. С влиянието на тези изкуствени мазнини се свързват нарушения в обмяната на веществата, атеросклерозата и хормоналните нарушения.

Пърженo. Пърженето води до термични промени в мазнините и те влияят зле на обменните процеси в организма. Тези храни се отразяват особено зле не тези, които генетично са предразположени към натрупване на наднормено тегло. А заради пържените и мазни харни ти пълнеят по-бързо в сравнение с онези, които нямат наследствено предразположение.

Сол. Под въздействие на солта, организмът задържа повече вода, а заедно с нея и токсични вещества. Те увеличават риска от възпаления в клетките и забавят обменните процеси.
Съвременните хора прекаляват със соленото, а и приемат допълнителни количества с готовите храни и фастфуда.

Продукти, които съдържат натриев глутамат. Глутамат се добавя за усилване на вкуса. И така производителите се стремят да гарантират допълнително удоволствие, но и пристрастяване. Тези продукти съдържат много калории, но не и витамини и влакнини. Заради калориите в тези храни, мазнини се натрупват бързо.

Източинк, адаптация Мона Василева

 

 

 

Коментари
Последни видеа