Страх ли ви е от ГМО и от „Е“-та в продуктите?

4 мита за храната, в които продължаваме да вярваме

16 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ако се страхувате от въздействието на генно-модифицираните храни и палмовото масло на здравето, ако не разчитате на продуктите в магазина, а си пътувате до село, да си зареждате хладилника от градината, значи този текст е за вас. Много хора вярват в следните 4 твърдения, които обаче не съвсем верни.

1. В свежите плодове и зеленчуци витамините са повече, отколкото в замразените.

Разбира се, в току-що откъснатата ябълка витамините са повече, но през януари е трудно да намерите пресни ябълки. През зимата ядем плодове и зеленчуци, които са стояли дълго в някой склад или в хладилник – как ли стоят нещата с витамините в тях?

Учени от Колумбийския университет изясниха, че в процеса на готвене, а и хранене най-бързо се разрушава витамин С. Така в картофите, които не сте изяли веднага, а сте запазили в хладилника за после, съдържанието на този витамин намалява с до 40% от първоначално съдържащия се в тях. В другите зеленчуци и плодове положението е същото.

Снимка: Guliver / iStock

Шоковото замразяване, което се прави в заводски условия, обикновено в разстояние на 3 до 6 часа след брането на зеленчуците и плодовете при температура минус 25 градуса, позволява да се избегне образуването на големи кристали лед в продуктите и витамините в тях да се съхранят максимално. Загубата на витамин С при тези условия е около 15-20%. Така че по съдържание на витамини през зимата замразените зелен фасул, грах, моркови, боровинки, малини и т. н. са за предпочитане пред „свежите“ залежали зеленчуци и плодове.

Голяма част от полезните вещества – до 70% се съхранява и в сушените продукти. Някои подправки за супи и ястия се правят от висококачествени зеленчуци, треви и подправки с добавена йодирана сол.

2. Натурално е синоним на полезно и безопасно

Типична картинка: изплашените от химията в хранителните продукти родители се отправят на обиколка из мандри и еко селища в търсене на „току-що издоено мляко“, „сметана от сутринта“, „пресни яйца от свободни кокошки“ и т. н.

Не искаме да обидим техните производители, но представите за хигиена са различни при различните хора – някои са наясно, че преди да издоят кравата трябва добре да измият и своите ръце, и вимето на кравата, но някои не го правят и смятат, че няма лошо.

Снимка: Shutterstock

В промишлени условия тези процеси са под постоянно медицинско наблюдение, всяка партида мляко се тества лабораторно, а пастьоризацията убива всяка патогенна флора и позволява да се съхранят полезните свойства на млякото.

И сиренето от мляко, издоено току-що, дори при спазване на всички хигиенни правила е потенциален източник на опасни микроорганизми, като салмонела, листерия, кампилобактерии и др.

Без лаборатория няма как да проверите също и дали са безопасни яйцата от домашни кокошки, а дори и това дали са пресни мое да се постави под съмнение.

Ако все пак заводското производство ви притеснява, поне избирайте лицензирани фермерски продукти.

3. Всички консерванти и „Е-та“ са отрова

Дори най-често използваните продукти - сол и захар се явяват консерванти, а безобидните лимонена киселина и содата бикарбонат се означават с приставката „Е“.

Откъде изобщо се взе тя? Преди време описваха подробно състава на продуктите, но тъй като това заема много място, в рамките на Европейския съюз е било взето решение наличието на хранителни добавки да се обозначава с буквата Е (от Европа) и цифров код.

Снимка: Shutterstock

С развитието на хранителната промишленост и увеличаването на нивото на безопасност на продуктите много добавки попадат под забрана, а други въобще не се използват.

В интернет ще откриете дълги списъци с „вредните Е-та“, които убиват клетките, причиняват рак и вредят всячески на здравето. Да, тези добавки трябва да се забранят, но това не прави другите, абсолютно безопасни вещества вредни само, защото името им започва с „Е“.

Ако това не ви звучи убедително, представете си света без никакви консерванти и хранителни добавки. Доколко безопасни ще бъдат продуктите? Какви бактерии ще се завъдят в месото, рибата, млечните продукти и зеленчуците, които искаме да запазим за по-дълго време без допълнителна консервация? Да изядеш кофичка кисело мляко с някакви консерванти е по-безопасно, отколкото млечен продукт с ешерихия коли.

4. ГМО и палмовото масло трябва да се избягват

Към този момент е много спорен въпросът за вредата от генномодифицираните продукти за човешкото здраве. Всички твърдения от рода на „те променят структурата на нашето ДНК“ са приказки, които действително сплашват хората, а в това време производителите на био продукти увеличават цената на своите био моркови.

Снимка: Shutterstock

Що се отнася до палмовото масло, то е безопасно и по-евтино от слънчогледовото и маслиновото. Добиват го не от ствола на дървото, както е разпространената заблуда, а от плодовете на палма, която външно прилича на финиковата. То, както и другите масла, е богато на витамините А и Е. В него не се съдържат нито трансмазнини, нито холестерол.

Освен това, няма нито една страна в света, където палмовото масло е било забранявано за добавяне в храната, то съставлява 58% от цялото световно потребление на растителни масла.

Източник: deti.mail.ru

Коментари
Последни видеа