Студени супи за топлото време

При това различни от таратора и гаспачото

20 август 2016 г.

Как се правят таратор и гаспачо знае всеки, но когато ви се прииска да поднесете нещо разхлаждащо в топлите дни, можете да се осланяте и на следните рецепти. Те, освен че се приготвят лесно, са и много по-полезни, тъй като при тях няма термична обработка и всички ценни съставки в зеленчуците се запазват.

Студено зеленчуково консоме

Необходими продукти: 1 л зеленчуков бульон, 1 ч. ч. сок от пресни домати, 1 с. л. сок от моркови, 1 с. л. сок от зелени чушки, сол.

Приготвяне: Смесете всичко и овкусете с лимонов сок.

 

Таратор от различни зеленчуци

Необходими продукти: 1 кофичка и половина кисело мляко, 1 ч. ч. прясно мляко, 1 краставица, 2-3 листа от сърцевината на маруля, 1 връзка репички, 1 стрък пресен чесън, 4-5 ореха, ½ връзка копър, зехтин и сол на вкус, лед по желание

Приготвяне: Измийте и почистете всички зеленчуци, след което ги нарежете на възможно най-ситно. Натрийте ситно нарязания чесън и смлените орехови ядки с малко сол и прибавете към купата с нарязаните зеленчуци. Смесете двата вида мляко и залейте всичко, овкусете с мазнината и със солта и разпределете в купи, в които сложите по едно кубче лед.

Студена супа от пресни домати

Необходими продукти: 10 зрели домата, 3 ч. ч. студен зеленчуков бульон, бялата част от 1 стрък праз, ½ глава лук, ½ връзка магданоз, 100 г сирене, 5-6 маслини, 2-3 с. л. зехтин или олио, сокът от 1 лимон, сол на вкус

Приготвяне: Настържете доматите и смесете с бульона и нарязания на ситно магданоз. Нарежете на много ситно праза, лука и маслините, натрошете сиренето и ги добавете към доматената смес, залейте със зехтин, подправете с лимоновия сок и сол.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.