В менюто – 10 плода и зеленчука всеки ден

Британци с нова формула за дълголетие

09 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

От години Световната здрава организация е изчислила здравословна норма - 5 порции различни плодове и зеленчуци всеки ден. Препоръка, която много трудно може да се изпълни.
Сега учени от Imperial College в Лондон увеличиха „дозата“. Според тяхно проучване 10 различни плода и зеленчука гарантират здраве и дълголетие.

Ако се консумират 800 грама – 10 различни плодове и зеленчуци на ден, това ще спаси от преждевременна смърт милиони хора по света. По-точно 7,8 милиона, твърдят учените.

Проучването им е публикувано в списание International Journal of Epidemiology и доказва, че консумацията на плодове и зеленчуци драстично ще намали случаите на рак и ще е от полза за всички със сърдечно-съдови заболявания. Те направили сравнение на продължителността на живот при 2 милиона души – едните, които консумирали много плодове и зеленчуци, а другите – не.

Изводите: 200 грама плодове на ден намаляват сърдечносъдовия риск с 13% в сравнение с тези, които не консумират. А при 800 грама плодове всеки ден рискът намалява с 28%.
 

Круши, салати, цитруси като и зеле, броколи, карфиол са сред най-полезните за здравето на сърцето.
200 грама плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от рак с 4%, ако обаче увеличим дозата на 800 грама, този риск пада с 13%.

Като тук в графа „особено полезни“ са зелените зеленчуци: спанак, зелен фасул, чушки, моркови и всички от семейство кръстоцветни - зеле, карфиол, алабаш, ряпа

.„Плодовете и зеленчуците намаляват нивото на холестерола, понижават кръвното и подкрепят здравето на кръвоносната и на имунната системи. И това се дължи на комбинацията от витамини, ензими и хранителни вещества, които те съдържат“, обяснява д-р Дагфин Аун пред BBC.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа