Вредно ли е детето да яде пържени картофи

И кога трябва да сложим ограничения

30 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всички знаят, че пържените храни са нездравословни, защото мазнината, в която се приготвят, се използва многократно. Страховете са, че процесът е свързан с отделяне на канцерогенни вещества, които може да доведат до онкологични заболявания.

Децата обаче страшно обичат пържени картофи и чипс и няма разумен аргумен, с който родителите да успеят да им обяснят, че те не са особено полезни.
Дори да са приготвени във фритюрника, в това няма нищо чак толкова опасно.
„Няма такъв риск, както се представя. Мит е, че едно 2-годишно дете изяло пълна чиния с пържени картофи и след това постъпило в болница“, разказва специалистът гастроентеролог Алексей Головенко.

Най-голямата опасност е, че детето може да реши да яде само чипс. И вместо полезна, разнообразна и витаминозна храна, да се тъпче основно с пържени картофи. Затова е важно родителите да сложат мярка и ограничения.

Как да се ориентират кое е приемливото количество?
Важно е да наблюдават детето и начина му на хранене, съветва лекарят.
Ако то яде по една порция пържени картофи два пъти седмично и започва да отказва друга храна, трябва да се сложи ограничение.

Ако пък на всеки два дни похапва пържени картофи, но заедно с тях яде всичко станало (зърнени закуски, мляко, плодове, зеленчуци), от чипса няма вреда.
Дори да хапва малка кутийка картофки всеки ден, нищо страшно не може да се случи, обяснява специалистът.

 

Коментари
Последни видеа