Синдромът на второкурсника

Защо ентусиазмът е толкова нетраен и как да избегнем превръщането на мечтаната работа в най-голямо разочарование

27 Септември 2022 г.
Синдромът на второкурсника

Снимка: Shutterstock

Когато Хана получи работа в една от най-добрите PR агенции във Вашингтон, тя реши, че това е сбъдване на нейната мечта. Очакваше с нетърпение новите предизвикателства и възможности, които тази позиция обещаваше, още повече че клиентите на агенцията бяха хора от индустрията за красота и здраве - точно сферата, която представляваше особен интерес за нея. Но след година-две Хана осъзна с изненада, че се чувства неудовлетворена. След като първоначалното вълнение премина, работата се превърна в напрегната рутина. Реалността я порази тежко - задълженията й бяха изтощителни, далеч по-малко бляскави, отколкото си беше представяла, и тя нямаше голям контрол върху задачите, които трябваше да изпълнява.

Хана чувстваше, че работата й я изтощава и нямаше признаци, че ще се върне към предишния си ентусиазъм. Тя осъзна, че тези емоции вече са й познати. Няколко години по-рано, като второкурсничка, тя също почувства, че ентусиазмът, искрите, които я съпътстваха през първата година на следването, са угаснали. „Ученето стана по-трудно, трябваше да го комбинирам с работа, за да плащам разходите си за живот. Всичко през втората година изглеждаше по-трудно, отколкото през първата, когато учебният опит беше нещо ново“, разказва тя.

По това време Хана преживява това, което се нарича „синдром на второкурсника“. Това е  феномен, свързан с образованието, при който студентите се чувстват разочаровани след вълнението и откритията от първата си година. Сега, когато годините в колежа са зад гърба ни и блясъкът на първата година в работата е избледнял, колебанията и разочарованието се завръщат с пълна сила. Наистина, сривът при второкурсниците не се ограничава само в етапа на образованието. По-общо казано, това може да се случи по всяко време, когато нови проекти или ангажименти загубят първоначалния си блясък и се превърнат в рутинна, упорита работа. Помислете за музикант или група, които са имали брилянтен дебют и след това са осъзнали колко трудно е да издадеш втори албум с хитове. Или нов футболен отбор, който е играл блестящо през първия си сезон, но е потънал в класирането през следващата година.

Има много причини, поради които хората попадат в този капан, дори това се случва многократно през целия им живот и кариера. Но има няколко начина за предотвратяване или коригиране на това състояние. И ако като Хана се чувствате заседнали в коловоза на този синдром, има опции да го обърнете.

Това е маратон, а не спринт

„Обикновено хората идват на нова работа с най-високо ниво на мотивация, но не могат да останат толкова активни за дълго“, казва Жан-Никола Райт, асистент по организационно поведение в университета Макгил в Монреал. „Хората отделят много време и внимание, за да успеят веднага, но проблемът е, че в много случаи това не може да продължи. Те дават всичко от себе си през първата година, но работата е маратон, а не спринт.“ Той добавя, че „макропреходите“ – големи житейски събития като отиване в университет или нова работа – могат да бъдат много трудни в дългосрочен план. Докато някой може да почувства първоначалната искра, когато животът му се промени, „след голяма промяна е съвсем нормално да изпитате спад. Ще бъдеш уморен… Ти си преживял много и си се променил много“, обяснява Райт.

Такова падане от небето на земята може да се случи на всеки, особено що се отнася до работата. Младите служители като Хана са особено податливи. „Това може да се дължи отчасти на това, че новодошлите не се чувстват разочаровани или неудовлетворени в началото“, твърди Сали Мейтлис, професор по организационна психология и лидерство. Но според професора, дори хора с голям професионален опит, включително и тези на топ позиции в компания, могат да пострадат от Синдрома на второкурсника. Изследването на проф. Мейтлис показва, че такива служители често идват на работа с определен набор от вярвания за себе си и своята професионална идентичност. И когато хората, които на предишната позиция са били с утвърдена кариера, сега изпитват чувство на неудовлетвореност от работата, това може да постави под въпрос тяхната идентичност и дори да ги накара да се съмняват в себе си.

Отстъплението

Спадът на ентусиазъм при второкурсниците е естествено явление, което е трудно да се избегне. Но някои може да изпаднат в насторения, което да влошат този спад, поради високите очаквания, които имат към себе си. Например, някой влиза в университета, като си представя колко готино ще си прекарва времето със състудентите. Но забравя, че има и по-малко приятна част от живота - трудното обучение. В резултат на това, реалността ги удря тежко през втората година, защото трябва да се работи много, за да получиш диплома. Ако не разпознаете всички страни на процеса от първия ден, тогава разочарованието става особено силно.

Продължението четете в Мениджър Нюз

Образование

10 неща, които подобряват ученето в училище

Образование

Кое е най-доброто време за учене през деня

Образование

3 практически съвета, които улесняват ученето

Още от

Сензационно издание на „Алиса“ с илюстрации на Дали

Момиченце товори с майка си. Снимка: Getty

10 речеви умения на 3-годишното дете

Момче, което има затруднения в училище. Снимка: Getty

Разпознайте дислексията преди детето да тръгне на училище

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Сърдито момиченце. Снимка: Guliver / iStock

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Заедно

Рики Мартин заведе децата в Япония

Певецът им организира незабравима екзотична почивка

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

Здраве

80 лева струва тестът за коклюш

Преболедуването не създава траен имунитет

Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова с първа снимка на сина си

Щастливата майка без притеснения показа бебето

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Колебаете се дали да дадете на бебто биберон?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

Момиченце разговаря с дървената кукла. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ефектът Пинокио – какво се случва, когато лъжем

Истина или лъжа – носът наистина ни издава. Ето как

Адаптацията не се случва изведнъж.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Колко месеца са необходими, за да се адаптирате към майчинството

Всеки велик прeход в живота носи със себе си период на приспособяване

Дете, което се клати на стола. Снимка: Getty

Здраве

6 натрапчиви навика на детето, които тревожат родителите

Всяко пето хлапе преминава през подобни състояния

Харисън Форд и Калиста Флокхарт. Снимка: Getty

Заедно

Калиста Флокхарт с весел спомен за първата среща с Харисън Форд

След репликата: Какво прави тук този превъзбуден дядка, двамата са заедно от 14 години

Снимка: Guliver / iStock

За семейството

Кичим дома с върбови венчета, здравец и цветя

Върбата символично замества палмовите клонки от посрещането на Христос