Кои са най-полезните мазнини за готвене и салати

До каква температура да ги загряваме

20 Юни 2018 г.
Кои са най-полезните мазнини за готвене и салати

Снимка: Shutterstock

Мазнините в менюто ни не трябва да надвишават 30% от дневния калориен прием според препоръките на Световната здравна организация (СЗО).
Това разбира се са средни стойности, а всеки от нас има индивидуални нужди.

Когато става въпрос за избор на мазнина за готвене, възможностите са много. Всяко масло или олио има както различен аромат и вкус, така и различна точка на димене. За да бъде изборът здравословен, е важно какво се случва с мазнината след термична обработка.
Трябва да имаме предвид дали ще използваме мазнината за салата, пържене или печене. Ако една мазнина е здравословна в суров вид, при термична обработка може да е точно обратното.

Най-добрите мазнини за салати

Зехтин Extra-Virgin - перфектната здравословна и лесна за купуване мазнина за овкусяване на салати.

Масло от ядки – малко по-скъпи са, но са с доста силен вкус. Достатъчно е малко количество, за да има салатата наситен вкус.

Масло от тиквени семки - тиквеното масло се е използвало още отпреди 300 години. В кулинарията най-често се добавя към десерти, супи, салати, сосове, яхнии.

Сусамово олио - чудесно е за овкусяване на зелеви салати. Трябва да сте много внимателни с него, защото има силен вкус.

Лененото олио е подходящо за салати и печене заради ниската си точка на димене.

 

Най-добрите мазнини за пържене и печене

Кокосовото масло е идеално за пържене. То съдържа 90% наситени мастни киселини, може да понижи нивото на холестерола в организма.

Маслото от авокадо е чудесно, особено за храни, изискващи висок градус на приготвяне.

Рапично масло - това е чудесно масло за готвене, защото вкусът му е неутрален, има лека текстура, висока толерантност към топлина.

Слънчогледовото олио не е идеалният избор за мазнина за пържене, но достъпната му цена го прави предпочитана мазнина за много домакинства.
Рафинираното олио започва да пуши при температура 227 градуса, а нерафинираното - едва при 107. Така че, ако говорим за пържене, по-добре е да използваме рафинирано олио.

И още един лесен ориентир - мазнините с ниска точка на димене са по-подходящи за овкусяване на салати и ястия, след като са били приготвени.
Мазнините с висока температура на димене се препоръчват за пържене и печене.

Целия тест четете в Мениджър. нюз.

Здраве

10 причини да хапвате рибено масло

Здраве

Рибеното масло компенсира лошото хранене

Още от

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Кои храни спасяват от безсъние

Краставици

Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Бебе с коледно еленче

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Първата Коледа на бебето

Това е незабравим момент, който трябва да запаметите по начин, който дълго след това да ви напомня за този период

Жена носи пакети с покупки. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Предпразнична треска

Психолог съветва как да избегнем импулсивните покупки

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

Здраве

Истина или заблуда: мечтае ли бременната за секс

Тази тема не се обсъжда дори с любимия човек

Хайди Клум и Хенри. Снимка: Getty

Заедно

Хайди Клум позира със сина си Хенри за корицата на модно списание

52-годишният супермодел и 20-годишният ѝ син са звездите на новия брой на Elle Germany