Документален филм на ВВС за влиянието на интернет порнографията шокира

Една четвърт от младите хора твърдят, че са зависими от нея

15 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

BBC започна излъчването на документален филм от три части "Porn Laid Bare", който изучава сериозно феномена на интернет порнографията. В него се твърди, че почти 25% от младите хора, които гледат каквито и да било порнографски материали, впоследствие се сблъскват с психическа зависимост от порното. Всичко това се отразява негативно на тяхната самооценка и на отношението им с партньорите. 

Авторите на филма предварително са провели социологическо проучване, в хода на което става ясно, че 77% от младите мъже и почти половината от младите жени са гледали порно през последния месец. Около 23% от хората на възраст между 18 и 25 години признават, че гледането на порно предизвиква у тях силна зависимост. Всеки трети споделя, че видеа с въпросното съдържание го подтикват да прави рисков секс. 55% от мъжете заявяват, че порнографията се явява основният им източник за сексуално образование, сред жените този процент е 34. От изследването става ясно и, че младите хора разбират негативното въздействие на порнографията, тъй като тя им дава нереалистични представи за секса.

Повече от половината запитани потвърждават, че порноматериалите поддържат нереалистични стандарти за красота и тяло, а три четвърти от участниците са съгласни с това, че поради порното, техните очаквания от секса са останали неосъществени.

Всеки четвърти потвърждава, че порното негативно въздейства върху собствената му самооценка и го кара да се замисли за услугите на пластичната хирургия. В същия момент жените са обезпокоени от начина, по който са показани дамите в порнофилмите - 50% от запитаните смятат, че това унижава човешкото им достойнство.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа