Научно парти развенчава фалшивите новини

Васил Мавриков сред лекторите на провокативна вечер в "Музейко"

12 март 2019 г.

Как се създават фалшивите новини и кой стои зад измислените профили в социалните мрежи? На 14 март експерти ще развенчават илюзиите и ще изпитат критичното мислене на посетителите на Science Night: FAKE в "Музейко".

Начната вечер ще провокира възприятията с нетрадиционни теми, поднесени увлекателно и в приятна компания. На фокус ще бъдат темите, които вълнуват и манипулират аудиторията.

Кацал ли е човек на Луната или едно от най-важните събития за човечеството е съчинена история ще разкрие д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет.

Главен инспектор Михаил Драгоданов от отдел „Киберпрестъпност“ /Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”/ ще коментира условностите на онлайн пространството, което често ни предлага фалшиви стоки, измамни услуги, несъществуващи самоличности... 

Фалшификати срещу истински находки ще бъде темата на демонстрацията във FAKE Археология. По време на интерактивна лекция с Васко Мавриков участниците ще научат кои са истинските FAKE News и как да бъдат по-критични в морето от информация на съвременния свят.

Kак се фалшифицира известна творба? Kаква е ролята на реставратора при идентифицирането на фалшификат? На тези въпроси ще отговори Илинка Чергарова, реставратор от Софийска Градска Художествена Галерия, в pop up ателието FAKE Art.

По време на FAKE Bio д-р Никола Кереков и Бойко Неов от Ratio ще покажат изобретателността и находчивостта на живите организми с невероятни примери, че природата е най-умелия илюзионист и от незапомнени времена може да заблуждава. В късните часове на вечерта гостите на научната вечер ще узнаят дали зодиите могат да променят живота ни от Ивайло Славов, който ще преобърне представите за съдбовната роля на астрологията в живота.

Изобличаващи експерименти в лабораторията на "Музейко" по темата истина или лъжа очакват посетителите на 14 март от 19:30 ч. в Детския научен център.

Коментари
Последни видеа