Наша детска книга излиза в САЩ и Полша

Радостина Николова с нов световен успех

30 Ноември 2023 г.
Наша детска книга излиза в САЩ и Полша

„Имам късмет с моите родители“ ще се чете на два континента.

Снимка: издателство „Мармот“

Българската детска книга „Имам късмет с моите родители“ направи глобален пробив на американския и полския пазар. Правата за издаването ѝ са продадени в САЩ и Полша за по-малко от месец след отпечатването ѝ в България. Това е поредният световен успех както за авторката Радостина Николова, така и за портфолиото на издателство „Мармот“.

През 2018 г. поредицата за любимите у нас мотове отпътува за далечен Китай. От 2021 г. издателството работи с литературен агент, благодарение на когото през 2021 г. цялата поредица oт книги за Агата на авторката Александра Георгиева е продадена отново в Китай, а първите две книги от „Приключенията на мотовете“ – във Финландия. През 2022 г. се случва и първата сделка с издателство в САЩ, което купува образователните карти на Георги Грънчаров. През същата година правата за „Слончето, което искаше да лети“ на Лиляна Дворянова са продадени в Унгария.

Глобални партньори

В Америка книгата ще бъде публикувана от Papercutz, които са импринт на Mad Cave Studios и са специализирани в издването на комикси за всички възрасти. От 2023 г. издателството насочва вниманието съм и към картинните книги.

За полските читатели „Имам късмет с моите родители“ ще излезе под логото на Marginezy, които имат портфолио от богато илюстрирани книги в различни жанрове и работят с едни от най-забележителните за индустрията визуални артисти.

Ключова роля за успеха на „Мармот“ зад граница има литературният агент Стефани Бъроиулей. Нейната мисия е именно преодоляването на езиковите и културни бариери, а оттам и продажбата на права от малки пазари в международен план. Агенцията ѝ е специализирана в направлението на илюстровани детски книги от цял свят.

„Освен, че е наш агент, ние възприемаме Стефани Бъроиулей и като част от екипа ни, защото обсъждаме с нея идеите си за потенциални бъдещи книги от български автори, разглеждаме стиловете на илюстраторите, а тя ни дава и информация за това какво в момента актуално и какво се търси“, споделя Радостина Николова

Радостина Николова

Снимка: издателство „Мармот“

Творчески екип

Текстът и издателската концепция за „Имам късмет с моите родители“ са дело на Радостина Николова – един от най-любимите съвременни детски писатели у нас. Нейните книги „Приключенията на мотовете“ са носители на наградата „Бисерче вълшебно“, както и на приза „Най-четена детска поредица на Столична библиотека за 2019 г. През 2020 г. Радостина получава и отличието „Детски писател на годината“ отново на Столична библиотека. Книгата ѝ „Шантавѝя до шия“ е селектирана в каталога на мюнхенската библиотека – White Raven за 2021 година. Част от другите заглавия, на които е автор, са „Моите красиви рога“ и „Петте съвета на господин Меуза“.

Визуалнaта история на картинната книга оживява по забележителен начин, благодарение на Яна Попова, която е награждаван художник и концептуален артист. Страстта ѝ към изкуството се появява още в най-ранна детска възраст и задава посоката на образованието ѝ. Тя учи интериорен дизайн в Нов български универсистет, преди да се посвети изцяло на илюстрациите. От години работи като илюстратор на детски книги, като обича да експериментира както в традиционен, така и в дигитален стил.

Книгата веднага приковава вниманието с прекрасното си оформление.

Снимка: издателство „Мармот“

Внимание към всеки важен детайл

Елементите от корицата на една книга имат огромно значение за цялостното читателско усещане, вярват в издателство „Мармот“. Неслучайно тиографията на заглавието на „Имам късмет с моите родители“ е дело на Радимира Йорданова, която е преподавател в катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Книга за раздялата в едно семейство

„Понякога мама и татко говорят и се смеят. Но друг път се карат и после си мълчат. След което всичко си е по старому. Докато един ден не е…“

 „Разделите са част от житейския път на всеки човек и те пораждат редица емоции, с които понякога не сме сигурни как да се справим. Тази книга е чудесна възможност да говорим и да мислим за тема като раздялата“, казва Яна Алексиева от Асоциация родители.

„Има различни семейства, организирани по различен начин и колкото повече децата приемат новото си семейство за „нормално“, толкова по-лесно ще се адаптират към него. Отчитането, валидирането и разбирането на реалността на децата, е това, което може да ни помогне да ги подкрепим и те да преминат през ситуацията без дълготрайни травми, а с приемане, че в „новото нормално“ те отново ще са щастливи, спокойни и обичани“, добавя Слави Стоев, психолог.

Книгата показва как да помогнем на детето да приеме раздялата.

Снимка: издателство „Мармот“

Книгата „Имам късмет с моите родители“ разказва историята на едно дете, което се справя със сложна житейска ситуация, каквато е раздялата в семейството. Основното ѝ послание е, че общуването и честността са изключително важни в процеса на приемане. Историята преминава от топли в студени цветове и нюанси, но завърша отново със светлина, показвайки как едно дете в семейство на разделени родители може да се чувства сигурно и обичано. И отново да бъде щастливо.

Тази книга може да помогне на децата да се чувстват по-малко самотни и по-добре подготвени да се справят с промените, които съпътстват една раздяла. Но в същото време е и книга за деца, които живеят в щастливо сплотени семейства, защото тя учи на разбиране и приемане на връстниците им, които идват от семейства на разделени родители. Често децата се притесняват да споделят със своите приятели, когато у тях се случват такива ситуации. Когато те са спокойни, разбрани и подкрепени в средата си, ще могат да преминат по-лесно през случващото се.

Още от Новини

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл

Снимка: Getty images

Джъстин Тимбърлейк е благодарен за своите две прекрасни деца

Хю Хефнер

Снимка: Getty images

Всичко за децата на Хю Хефнър

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Анимационен маратон с „Шантави рисунки-мисунки“

Криси Тейгън

Снимка: Getty images

Криси Тейгън сподели възхитително видео на 8-месечния си син Рен

Ник Вайъл и Натали Джой

Снимка: Getty images

Ник Вайъл и Натали Джой споделиха подробности за раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Може да превърнете този в урок в забавна и в същото време много полезна игра за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как говорят животните

Това може да се използва не само за задоволяване на любопитството на децата, но и като обучение

Дете, което лежи на пода. Снимка: Guliver / iStock

Мнение на специалиста

Хлапето удря глава в стената, скубе коси, самонаранява се. Защо?

3 възможни причини и как родителите да се справят, съветва психолог

Мъж и жена в леглото. Снимка: Shutterstock

 

Здраве

Секс след раждането

5 хитри идеи как да възстановите интимността помежду си

Дете лижи на дивана с телефон в ръка. Снимка: Getty

Да поговорим

Да отгледаш безделник

5 типични грешки, които родителите допускат

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Има безброй начини престоят у дома да бъде приятен.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Ето как да забавлявате децата, ако се налага да останат у дома (Част I)