Употребата на електронни цигари вреди на тийнейджърите

Имаше ли някой, на когото това не му беше ясно?

25 август 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

По време на проучване сред деца в основно и гимназиално образование изследователите са набелязали редица рискови фактори, които се свързват с продължителната употреба на електронни цигари.

​​Изследването „Причини за опитване на електронна цигара и опасност от продължителна употреба” определя няколко фактора на базата на раса, пол, възраст и причини за пробването на е-цигара.

Най-разпространените причини за започването са любопитство, хубави вкусове и употребата от приятели. Младежите, които опитват е-цигари заради по-ниската им цена, започват да ги използват по-често шест месеца по-късно. А при тези, които са ги започнали, за да спрат с тютюнопушенето, вероятността да продължат с употребата им е 14 пъти по-голяма, отколкото при останалите.

Макар че това не бил фокусът на проучването, когато учените се върнали при участниците шест месеца по-късно, установили, че 80% от тийнейджърите, които са се ориентирали към електронните цигари, за да спрат тютюнопушенето, все още пушат обикновени цигари.

Изследването също така показало, че е по-вероятно учениците от по-долните класове и настоящите пушачи да продължат с електронните цигари, заради което учените предлагат кампаниите за превенция на продължителната употреба да се насочат към по-малките ученици.

Източник: healthychildren.org

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.