Във Великобритания откриха училище без правила и учители

Намира се сред природата и да, наистина там е разрешено всичко

23-ма ученика на възраст от 5 до 14 години ходят на училище едва три пъти седмично, от понеделник до сряда, пише Metro. През целият ден децата се развиват свободно и играят сред природата, като могат да правят всичко: да се катерят по дърветата, да скачат в локви, да влизат в ручейчета, да строят къщи, като активно изследват обкръжаващата ги среда.

Ако времето е лошо, както и в началото на всеки ден, децата се събират в палатка около дървена печка, като сядат в кръг върху одеяла и един на друг си разказват каквото им е интересно. Което може да е всичко - балет, еврейските традиции, ледниците и др. Учители в традиционния смисъл на думата няма, има наставници, които помагат на учениците в случай на необходимост.

Това се случва в Green House Project, което, заради свободния си дух, вече наричат най-хипстърското училище във Великобритания. Идеята за него е на две майки, които си сътрудничат с квалифицираните учители Анна Робинсън и Синди Адамс. Последните две били разочаровани от традиционното училищно образование, където има твърде много натиск, принуда и тревожност. Те наричат своето творение не училище, а "обучително общество".

Идеята е в това, че децата развиват социалните си навици, като се обучават едно друго. В процеса на свободната съвместна игра без надзора на възрастни, те се учат да решават проблеми и самостоятелно да откриват това, което им е интересно.

Снимка: Facebook / thegreenhouseeducationproject

При това на децата им е разрешено сами да оценяват рисковете и да се учат на безопасно поведение в различни ситуации. Например, учениците могат не само да се катерят по дърветата, но да го правят и с ножове в ръце. 

Снимка: Facebook / thegreenhouseeducationproject

"Има една африканска поговорка, че за да се отгледа едно дете, е нужно цяло село. Именно това се опитваме да направим. Ние, децата и родителите сме едно общество, едно голямо семейство", разказва Синди. "Чрез играта и взаимодействието един с друг децата узнават много и ние искаме сами да открият най-доброто у себе си.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Любовта

23 септември 2021 г.