Нова книга за Манго Всичкова и нейния тапир

Как Поли Фейбър и Клара Вулайъми създадоха бестселъра „Съвсем НЕ-прасе”

Знаете ли, че има пет вида тапири и всичките са застрашени от изчезване? Най-чаровен е тапирът Бамбам - герой на детската поредица „Манго и Бамбам”.

Той е страхлив, но любопитен. Когато плува, използва хобота си като шнорхел. Харесва бананови палачинки и дъвчащи бонбони и този уикенд влиза в книжарниците заедно с приятелката си Манго Всичкова. Двамата са главни герои от поредицата бестселъри „Манго и Бамбам” на авторката Поли Фейбър и илюстраторката Клара Вулайъми.

Първата книга от тях „Съвсем НЕ-прасе” излиза на български език с емблемата на издателство „Лист” в същата година, в която покори и света.

Томчето от 144 страници проследява приключенията на момиченцето и неговия четирикрак другар между улиците и сградите на един много МНОГО забързан град.

Приятелството им започва на пешеходна пътека тип „Зебра”, изплисква водата от градския басейн, цамбурка във фонтана, спасява се от колекцията на начумерената д-р Синтия Бодилкова и накрая изнася концерт, а публиката вади кърпички, за да попие сълзи и носове.


Историите на Манго, която я бива в какво ли не, и малайзийския тапир Бамбам, са истории за сърдечност и топлота. Уж са писани за деца от 5 до 9 години, но ще ти сгреят душата дори да си на 99.

Авторката Поли Фейбър (В дясно ) разговаря с илюстраторката Клара Вулайъми.
Снимка: издателство „Лист“

Разказите се раждат изпод клавиатурата на Поли Фейбър и добре подострените моливи на Клара Вулайъми.
Един ден докато си говорили сладко-сладко за детски книги на чаша кафе с кифлички Клара, която е известна илюстраторка, казала на Поли: „Защо не напишеш книга за мен”. Поли се сепнала. Тя обичала да пише, но само в собствения си блог. Без много да му мисли, приела предизвикателството. „Ох, добре. Но за какво?”, попитала. „Трябва да е за животно, което все още няма разказана история”, отвърнала Клара.


Поли се замислила. Мислила, мислила, разходила се из зоопарка в Лондон и си харесала малайзийския тапир.
„Те са красиви и големи, на черни и бели ивици. Срамежливи са, не виждат надалеч и твърде малко хора знаят какво представляват. Освен това в дивата природа често стават жертва на тигрите. А в Лондонската зоологическа градина тапирите са част от експозицията на тигрите. Тапирите заслужават собствена книга” – така си мислела Поли Фейбър и всичко и й се струвало шега.

Но след седмица или две една вечер по мейла получила картинка от Клара – на момиченце, подстригано на черта и с лилава панделка. До нея – чернобял срамежлив тапир.
„Просто си драскам”, неангажиращо пишела Вулайъми.

Поли веднага разпознала точно своите герои и техните приключения. От този момент не спира да ги разказва и досега е съчинила три книги за Манго и Бамбам - Mango & Bambang: The Not-a-Pig, Mango & Bambang: Tapir All at Sea и Mango & Bambang: Tiny Tapir Trouble.

Коментари
Последни видеа