Защо да вземете за детето „Кало Змея“

Литературен блогър разказва за фентази очарованието на дебютната книга от Милен Хальов

Снимка: „Сиела“, корица Дамян Дамянов

„Запомнете името Милен Хальов, защото децата ви ще искат книгите му, той пише на техния език”, съветва читателите книжният блогър Христо Блажев в една от най-големите Facebook групи - “Какво четеш“.

"Кало Змея" е неговият шеметен дебют, обединяваш неудържимите приключения, вдъхновени от Братя Мормареви, и фентъзи очарованието на "Софийски магосници" на Мартин Колев. Самият той казва за книгата на Хальов следното: "Има едно непростимо провинение, когато героите ти са деца – да звучат като „измислени от възрастен“. Милен Хальов знае какво прави – героите му са живи и достоверни. Подканят те да си вържеш здраво маратонките и да ги последваш над панелките на Румица!"

Ето и за какво иде реч:

Наглед Кало е съвсем обикновено момче – не обича особено залягането над уроците и гледа винаги да се измъкне и да тича след топката. Там, на игрището, е в свои води и може съвсем сам да победи цял отбор надъхани противници.

И то като сдържа това, което носи в себе си по рождение. Защото Кало всъщност е син на змей и притежава неземни сили, благодарение на които нощем лети над покривите, а в мигове на опасност умее дори да призове бурята на своя страна.

Животът на Кало Змея тече привидно мирно и тихо, целта на момчето е другите да не разкрият тайната му. Но скоро всичко ще се промени – с появата на коварен враг, който притежава способността да се противопостави на уменията му, и на красивата Йоана и нейната сестра Рая, които също крият неземни тайни.

Какво всъщност се е случило с баща му? Какво представлява организацията „Дънгори” и защо Кало ѝ е толкова нужен? Може ли някой да се пребори с опасните караконджули, страховитите устрели и омайните самодиви?

Над Кало и неговите близки е надвиснала огромна опасност. Той трябва да овладее силите си, за да спаси хората, които обича, но и трябва да запази човешкото в себе си в името на доброто.

Кало Змея” е забавна и вихрена приключенска книга, вдъхновена от „Войната на таралежите” на Братя Мормареви и от българския фолклор.

Коментари
Последни видеа