Акушерка участва в собственото си цезарово сечение

Емили Дайъл, която извади сама бебето от утробата си: „Това е най-прекрасният момент в живота“

Снимка: Guliver / iStock

224 години след първото регистрирано успешно цезарово сечение (направено в САЩ от някой си Джес Бенет на 14 януари 1794 г., когато жена му Елизабет започнала да ражда с много силни болки и той се принудил да я оперира), в дни, когато около 40% от жените по света избират този начин на раждане, медицинската сестра и акушерка Емили Дайъл извърши нещо невероятно – участва в собственото си секцио и сама извади бебето си от разреза на корема си.

34-годишната жителка на щата Кентъки е помагала в безброй раждания – и естествени, и с цезарово сечение, но това ѝ е работата, все пак. И затова възприема за съвсем нормално да извади бебето от себе си - нещо, което за останалите звучи невъзможно. 

Както пише The Daily Mail, още от началото на тази трета бременност на Емили тя решава да вземе колкото се може по-активно участие в раждането си.

През 2012 г. Дайъл ражда син, който обаче живее само десет дни и умира от вродена аномалия. През септември 2013 г. акушерката ражда дъщеря си Ели със секцио, но споделя, че тогава се е чувствала толкова зле, че не помни почти нищо. Затова на 11 март, за когато е било планирано цезаровото сечение, е била решена да участва активно в раждането на третото си бебе. 

Дайъл отишла в болницата, където работи, измила щателно ръцете си, сложила си стерилни хирургически ръкавици и легнала на операционния стол, разказва изданието. Между гърдите и корема ѝ поставили не плътно, както е обичайно, а прозрачно пластмасово покривало.

Когда бил направен разрезът, Емили протегнала ръце и извадила бебето, възкликвайки: „Момиче е!

„Това беше постресаващ момент, най-прекрасния в моя живот. Изпитах шок и изумление, в този момент не мислех, че имам отворена рана“, разказва Емили и в интервю за сп. People.

Целият процес на необичайното раждане е заснет подробно от приятелката на Емили, фотографката Сара Хил. Новородената Емма Кей е съвършено здраво бебе и сега си е вкъщи заедно с мама, тате и по-голямата си сестричка Ели, а Емили се надява, че нейното удивително раждане е положителен пример за други млади майки:

„Разбира се, естественото раждане е за предпочитане пред секциото, но ако ви се налага да прибегнете до него, и вие можете да преживеете този уникален момент. Съвсем не е задължително просто да лежите – можете да участвате активно в процеса, и за това не е нужно сами да вадите бебето.“

Адаптация Марина Атанасова​

Коментари
Последни видеа