Бебетата разбират родния език още в утробата

Както и разпознават интонациите

Снимка: Guliver / iStock

Способността на децата да разпознават родния език съществува още преди раждането. До този извод стигнали учени от Швеция и САЩ, съобщава news.rambler.ru.

Изследването се провело сред 40 новородени, на които им давали да слушат родния и чужди езици. Децата смучели залъгалки, свързани с компютър. От резултатите на експеримента бил направен извод – колкото повече бебето смуче биберона, толкова по-голям интерес има към речта.

По мнението на учените способноста да разбираме езика е факт още на 20-ата седмица от бременността. По това време у плода се активизира слуховия нерв, отговорен за възприятието на звука и шума. И през следващите седмици бебето слуша и разбира майката, както и разпознава интонации.

Освен това в изследването се отбелязва, че петмесечните бебета могат да разбират речта по устните. За това свидетелстват резултати от експеримент, по време на който на децата са показвани неми филми. Когато актьорите говорили на родния им език, мозъкът им подавал импулси за това, че разбира за какво става дума.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа