Как в лондонския транспорт ще отстъпват място на бременните

Тайната се крие в ново мобилно приложение

07 февруари 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Тази ситуация е позната на всички бременни, които ползват обществен транспорт: с очевидно огромен корем влизаш в препълнено метро или автобус и почти физически усещаш напрежението във въздуха. Седящите пътници, обикновено основно от мъжки пол, започват съсредоточено да изучават нещо през прозореца или в телефона си, някои се правят на заспали и т.н.

В края на краищата някой не издържа и ти отстъпва място (в повечето случаи - жена) или на теб ти се налага да се обърнеш към на вид млад и здрав пътник с молба да ти отстъпи място. Но неловкото чувство, което изпитваш, докато тестваш обкръжаващите за наличието на съвест и човечност, води до неописуем дискомфорт.

Както пише The Mirror, в Лондон са измислили как да решат този проблем и да облекчат бъдещите майки при пътуването им в метрото. За целта е необходимо да свалите на смартфона си платеното приложение "Babee on Board", което чрез Bluetooth изпраща "запитване за място". Пътниците, които са си свалили втората, безплатна част на приложението, която работи само с такива запитвания, получават съобщение и могат мълчаливо да станат и отстъпят място на бременната.

Специалистите твърдят, че умишлено са направили така, че първата част на приложението да е платена, за да отсеят тези, които биха го ползвали не по предназначение. Но и те признават, че тази система има едно много уязвимо място - успехът й напълно зависи от добрата воля на пасажерите, които са си свалили втората част.

Създателите на "Babee on Board" се вдъхновили за проекта си от много популярните табели "Бебе на борда", които при желание се дават на бременните шофоьорки от Лондонската транспортна компания. През 2016 година са раздадени 310 хиляди подобни табелки. Анкета, проведена от разработчиците на приложението, потвърждава, че проблемът е много актуален - в Лондон повече от една трета от бъдещите майки са принудени да прекарват почти цялото си пътуване в градския транспорт прави, докато останалите се правят, че не забелязват огромните им кореми.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа