Стресът на бременната променя ДНК на бебето

Изследователи доказаха странната взаимовръзка

28 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Жените, които се сблъсквали със силен стрес по време на бременността, раждат деца с по-кратки теломери, изясниха немски изследователи.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, които предпазват ДНК от износване, пише news.rambler.ru. По дължината на теломерите може да се разбере дали има риск от развитието на едни или други заболявания, както и за скоростта на стареене на човека.

Изследователи от Университета в Хайделберг проучили 319 новородени и майките им, като оценили нивата на стрес при жените, а след това взели проби от слюнката и кръв от пъпната връв за изследване на ДНК на новородените. Резултатите еднозначно показали, че колкото по-силно било нивото на стрес по време на бременността, толкова по-кратки били теломерите на бебетата. 

Като цяло, теломерите са много популярна област за изследване от съвременната наука. Редица институти се опитват за разберат какво въздейства на дължината на теломерите на новородените.

Предишни изследвания показаха връзка с някои фактори от външната среда от рода на ултравиолетова радиация и оксидативен стрес (води до натрупване на свободни радикали в организма). Психични нарушения, включително тежка депресия и посттравматично стресово разтройство, също са свързани с намаляване дължината на теломерите.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа