Бивш супермодел от Дания с проникновена и весела книга за деца

„Пасиансът на Карла“ е нетипична и много сладка история, която ще се хареса дори най тийнейджърите

07 април 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Запознайте се с Карла – щуро деветгодишно момиче с интересен живот. Изобщо не й е скучно, когато братята ѝ са наоколо. Лудориите сякаш от само себе си се завихрят покрай тях, от което разбира се не стават по-малко влудяващи за майка им.

Снимка: издателство „Емас“

„Пасиансът на Карла“ (издателство „Емас“) е истинско удоволствие и за малките читатели, и за техните родители, благодарение на завидния усет на авторката Ренѐ Тофт Симонсен към герои, характери, ситуации. Написан по детски, с огромна съпричастност към препятствията, пред които децата ежедневно се изправят, а възрастните са изобразени с всичките си грешки и проблеми, без това да ги превръща в карикатури. А коя всъщност е Ренѐ Тофт Симонсен?

Снимка: издателство „Емас“

Едва седемнайсетгодишна, през 1982 г. Ренѐ е избрана да представя Дания на престижния конкурс „Супермодел на света“ и печели първото място. През декември същата година се появява на страниците на американското издание на Vogue и фотосесията изстрелва модната ѝ кариера право във висините. Но само 24 г. Ренѐ скъсва с модния свят, завръща се в родната Дания и записва психология. Специализира подпомагане и лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието.

В редица интервюта тя споделя, че животът като супермодел я е натоварвал твърде много и стресиращото ежедневие е започнало да се отразява на здравословното ѝ състояние. Затова решила да прекрати модната си кариера и да се завърне в Дания. Там осъществява мечтата си да се занимава с интелектуална дейност. За дебютната си книга „Пасиансът на Карла“ е отличена с Наградата за детска книга на Книгоиздателския бранш. През 2007 г. книгата е екранизирана, а суперуспешната поредица за Карла включва още пет детско-юношески романа.

„Не помня точно как възникна идеята, но семейството на Карла много прилича на моето. По времето, когато създавах книгата, моите деца бяха на възрастта на Карла, Мес Мортен и Малчо. Просто почувствах вътрешна потребност да разкажа за едно симпатично семейство, в което двамата родители имат деца от предишния си брак; да покажа колко трудно е понякога за децата да се адаптират емоционално към втория си родител и към новия модел за семейство“, разказва Ренѐ.

„Пасиансът на Карла“ описва историята на Карла, която живее с майка си, втория си баща и двамата си по-малки братя, но често тъгува за истинския си татко, когото вижда твърде рядко. В добавка майка ѝ е вманиачена на тема чистота и непрекъснато тормози всички вкъщи. Братята на Карла пък, когато не са съучастници в поредната беля, често ѝ лазят по нервите. И на всичкото отгоре Карла е принудена да дели с още две момичета вниманието на най-най-добрата си приятелка.

Когато баща ѝ за пореден път забравя какво са се уговорили, Карла е дълбоко огорчена. Чувства се неразбрана и решава да избяга от къщи. Къде ще живее ли? Как къде! При бездомника Бъстър, приятел на баща ѝ! Така малката лудетина се впуска в драматично приключение, за да разбере, че щастието не идва даром. За него е нужно да се потрудим.

Красивите акварелни илюстрации на Ларс Габел са отлична компания на историята на малката Карла.

Коментари
Последни видеа