30 минути на ден с мама гарантират умно дете

Общуването се отразява благотворно и на нея

26 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Дете, което всеки ден прекарва с майка си дори само половин час става по-общително, умно и получава по-високи оценки. До този извод стигнаха учените от университета в Есекс и университетския колеж в Лондон, съобщава news.rambler.ru. Критично важният за децата отрязък от живота им е периода между 3 и 7 години, през които им е особено необходим контакта с майката. Ако мама през този период чете приказки, помага им за домашните или просто играе с тях, то у тези деца в последствие се наблюдават по-развити когнитивни способности.

При това въпросното позитивно въздействие върху интелекта на детето се запазва през целия му живот. Ако мама и децата често са навън и се занимават с креативни упражнения, то малките ще развият по-изразени социални навици в общуването.

Изводите си британските учени направили въз основа наблюденията на 8000 деца и техните майки в продължение на 16 години. Данните от изследването позволили да се направят два съществени извода, за първия вече разбрахте. Вторият е, че жените, които се разхождат с децата си, занимават се с пеене, рисуване и т.н. сами развиват у себе си социални навици. Тези навици като цяло са много важни за добрата успеваемост в училище и университета, достигане на успехи в кариерата и в личния живот.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа