Андерсен, Бьорк, Андреа Бочели... Какви са били като малки 100 прочути личности

Истории за деца, които смеят да бъдат различни и променили света

22 Януари 2019 г.
Андерсен, Бьорк, Андреа Бочели... Какви са били като малки 100 прочути личности

Ханс Кристиан Андерсен в илюстрация на Куинтън Уинтър, снимка: "Сиела"

Певицата Бьорк, националната героиня на Франция Жана д’Арк, слепият музикален гений Андреа Бочели, големият попарт художник Анди Уорхол, писателката Урсула Ле Гуин, великата жена астроном Вера Рубин, прочутият детски писател Ханс Кристиан Андерсен - интересно е да узнаем какви са били като деца известни мъже и жени, променили света, всеки по свой начин.

Точно това е целта на Бен Брукс, събрал 100 „Истории за деца, които смеят да бъдат различни“ с илюстрациите на Куинтън Уинтър в симпатично издание, за да разкаже увлекателно за личностите, които не са се страхували да правят това, което обичат, и да се борят за своите мечти.

Книгата отправя простичко послание – всяко дете е уникално и има своята дарба. И не бива да бъде ограничавано да прави това, което иска и което го прави щастливо. Защото тогава и само тогава то може да разгърне пълния си потенциал. И дори да промени света към добро.

Адекин Тифани Суана от Индонезия

Чели сте приказките "Принцесата и граховото зърно" и "Новите дрехи на цаля", а също и "Малката русалка", но едва ли знаете как техният създател Андерсен е бил забелязан и издаден.

Откъс

ХАНС КРИСТИАН АНДЕРСЕН

(1805-1875)

Ханс се родил в Дания. Майка му била пе­рачка, която не можела да чете и пише, а баща му бил обущар, който му разказвал приказки за лека нощ. Историите бързо станали любими на Ханс. Затворен с роди­телите си в едностайната им къща, той бягал в приказките в собствената си глава.

На четиринайсет Ханс напуснал дома си и заминал за Копенхаген, столицата на Да­ния. Отначало се справял добре, получил място в един хор и изкарвал добри пари. Но когато пораснал, гласът му се променил и го изгонили. След това пробвал да бъде ба­летист, но установил, че е тромав и не може да контролира ръцете и краката си. Накрая Ханс пробвал физически труд, но бързо разбрал, че и това не е за него.

Тогава извадил късмет. Срещнал човек на име Джонас Колин, който се впечатлил от историите, които Ханс пишел. Джонас убедил краля на Дания да плати за образо­ванието на Ханс.

Училищните години били едни от най-тя­гостните в живота на Ханс. Другите деца го тормозели, а директорът го биел. Той отново бягал в приказките си. Когато за­вършил, се посветил на писането.

Творбите му останали незабелязани до мо­мента, в който създал „Малката русалка“. Той се прочул с нея. Приказките му се раз­казват и днес във филми и в книги, както и от родители по целия свят.

ВЕРА РУБИН

(1928 – 2016)

Всичко, което можем да съзрем в нашата Вселена – от планети до калинки – е изградено от материя, съставена от атоми. Но учените смятат, че осемдесет и пет процента от цялата материя е едно различно, тайнствено вещество, наречено тъмна материя. Не знаем почти нищо за тъмната материя – само това, че тя съществува. Първият човек, осъзнал съществуването ѝ, е Вера Рубин.

Като дете Вера лежала будна нощем и гледала звездите през прозореца си. Искала да ги види по-отблизо, затова с помощта на баща си сглобила собствен телескоп.

През 1948 г. Вера била единственият астроном, завършил тази специалност в колеж. Казали ѝ, че някои университети не приемат жени в нейната сфера. Тя обаче успяла – заслужила дипломата си и започнала да преподава и да изследва.

Заедно с учен на име Кент Форд Вера изследвала светлината, идваща от звездите в далечни галактики. Колкото повече научавали обаче, толкова повече се обърквали – нещо не се връзвало. Звездите се движели прекалено бързо за количеството материя, което съдържали. Вера заключила, че единственото обяснение за това е, ако по-голямата част от материята в тези далечни галактики е невидима – ако е тъмна материя.

Първоначално учените не били склонни да приемат една толкова странна теория. Но доказателствата били категорични и неоспорими.

Вера продължила да изследва Вселената. През 1992 г. открила галактика, в която половината звезди обикаляли в едната посока, а другите – в противоположната. Смятала, че тази галактика може да е резултат от сблъскването и сливането на две отделни галактики!

„Още много тайни на Вселената остават скрити. Те очакват любознателните бъдещи учени“, казва Вера.

Да поговорим

Стив Джобс - какъв е бил като малък

Да поговорим

Джаки Чан – какъв е бил като малък

Да поговорим

Георги Мамалев – какъв е бил като малък

С татко

Илън Мъск - какъв е бил като малък

Да поговорим

Стефан Данаилов – какъв е бил като малък

Още от Новини

Стив Джобс

Снимка: Getty images

Запознайте се с децата на Стив Джобс

Шакира. Снимка: Instagram

Шакира разказа за възпитането на синовете си след развода

Дете играе с пъзел. Снимка: Guliver / iStock

10 прости въпроса насочват към аутизма

Кристи Търлингтън

Снимка: Getty images

Кристи Търлингтън не иска дъщеря ѝ да става модел

Марк Антъни и Надя Ферейра Снимка: Getty

Марк Антъни и Мис Вселена Надя Ферейра разкриха името на сина си

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка