Децата различават искрената от фалшивата усмивка

И няма смисъл да се преструвате

02 октомври 2019 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Способността да се определи дали човек се усмихва искрено или не, се развива още през първите години на човешкия живот, пише Evolution and Human Behaviour.

Учените обясняват, че затова понякога децата, когато видят усмихващи им се хора, започват да плачат, въпреки че би трябвало да чувстват добро отношение. 

Всичко е в основата на мимическите особености: по време на усмихването се задействат две групи мускули - едната повдига бузите и притваря очите, а другата издърпва нагоре ъгълчетата на устните. Психолозите отбелязват, че да се имитират тези признаци е много сложно, затова и фалшифицирането на усмивката на практика е невъзможно.

При внимателно вглеждане у човека може да стане ясно искрено ли се усмихва той или не. И това могат да направят дори и децата.

В изследването взели участие хлапета на възраст между 2 и 5 години. Оказало се, че да определят искрен ли е човекът, могат и 2-годишните, а след 4 започват да разбират нюансите на емоционалното състояние на възрастните.

Освен това, децата на посъзнателно ниво са уверени, че хората, които се усмихват по-често, са по-добри от останалите, с тях се чувстват по-безопасно и ги харесват повече от сериозните хора или тези, които се усмихват неискрено.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа