Два отбора в един дебат на тема „Имат ли смисъл квотите в бизнеса?“

Разговорът с аргументи е изкуство с градивен смисъл, в който от „Мениджър“ категорично вярват. Защото за чувствителните и общественозначими теми е нужно да срещаме мнения открито и честно, да достигаме заедно до изводи и истински конструктивни решения

06 октомври 2021 г.
Два отбора в един дебат на тема „Имат ли смисъл квотите в бизнеса?“

Снимка: Мениджър

През 2021 година „Мениджър“ стартира поредица от дебати, в която разговорът с аргументи достига своята „Точка на кипене“. На 7 октомври „Мениджър“ отново събира на едно място хора с позиция, готови да защитят своето мнение. Предстоящият дебат е посветен на глобалната тема за въвеждане на задължителен квотен принцип в работодателските организации – каква би била ефективността на подобна мярка, дали реално има смисъл от нея и води ли до промяна и по-добро развитие на бизнеса и обществото.

Вие, зрителите, можете да изразите своята позиция по темата, като гласувате с „да“ или „не“ в анкетата тук: https://bit.ly/2ZBVznt

Резултатите ще бъдат оповестени в началото на предстоящия дебат. Те ще бъдат отправна точка за двубоя между двата отбора, които ще защитават позициите си в среща лице в лице на 7 октомври с начало 15:00 часа и продължителност 1 час и 30 минути. Дебатът ще бъде излъчен онлайн – в сайта manager.bg, фейсбук страницата на Мениджър Нюз и Facebook събитието на дебата.

Темата:

„Имат ли смисъл квотите в бизнеса?“ - в словесния двубой ще участват два отбора, всеки от които включва двама участници.

Позиции и участници:

Квотите в бизнеса ИМАТ СМИСЪЛ в общества, в които стереотипите по отношение на пол, раса и множество социални характеристики създават неравен старт за развитие, реализация, професионален напредък, размер на възнаграждение. Въвеждането на квоти за жени в управлението на най-големите компании например би могло да промени консервативните модели по отношение ролите на мъжете и жените в семейството, обществото и бизнеса. Имат смисъл и защото подобряват работния микроклимат в компаниите.

Отборът защитник на квотите е в състав Петър Торнев, директор на Технологичния център на Аксенчър в България и Саша Безуханова, основател на Българския център на жените в технологиите и MOVE.BG.

Квотите в бизнеса НЯМАТ СМИСЪЛ, защото това означава допълнителна бюрокрация и защото хората се наемат/издигат заради тяхната компетентност и мотивация, а не защото някой задължава компаниите да осигурят по-добър баланс в екипа. По-важно е да се работи в посока изграждане на толерантна работна среда. Кой по-добре знае от какви хора има нужда компанията – вие като собственик, изпълнителен директор, предприемач, или законодателят, опитващ се да реши културно наложени стереотипи с въвеждане на служебно равенство? Водят ли финансовите и обществените оценки на компаниите до дискриминация от нов вид?

Участници в отбора са Захарина Вецева, директор Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност в TELUS International Bulgaria и психологът Младен Владимиров.

Правилата на играта:

Дебатът ще се случи при спазване на точни правила, според които всеки от участниците ще разполага с определено време, за да изложи своите аргументи в подкрепа на тезата, която защитава.

В началото всеки ще има по 2 минути за встъпителни за дискусията думи и обща аргументация по темата. След това модераторът ще задава въпроси. При зададен въпрос всеки от участниците ще има възможност да отговори за времето от 2 минути. Следва 1 минута, в която всеки от участниците ще има възможност да обори с контрааргументи позицията на противниковия отбор. След приключване на двубоите по отделните въпроси, всеки участник ще има 2 минути за заключителна пледоария в защита на отборната позицията.

Гласуване – в което ще се включат онлайн зрителите на дебата. По време на събитието те ще могат да подкрепят чрез попълване на онлайн анкета тезата, която считат, че е защитена най-добре в дебата.

Победител е отборът, който успее да постигне обръщане на резултата или промяна в по-висока степен в позицията, изразена от зрителите. За първоначални данни по отношение становището на зрителите се приемат резултатите от предварителна анкета, която е достъпна тук.

Гледайте, гласувайте, бъдете активни!

Да поговорим

Не е късно за промени в движение

Да поговорим

Да се върнем на работа без стрес след раждането

Да поговорим

Тайните на убедителното представяне и в работата, и вкъщи

Още от Новини

Джъстин Тимбърлейк и Джесика Бийл

Снимка: Getty images

Джъстин Тимбърлейк е благодарен за своите две прекрасни деца

Хю Хефнер

Снимка: Getty images

Всичко за децата на Хю Хефнър

Новите преживелици на Бъгс Бъни ще се харесат на най-малките зрители.

Снимка: Cartoon Network

Анимационен маратон с „Шантави рисунки-мисунки“

Криси Тейгън

Снимка: Getty images

Криси Тейгън сподели възхитително видео на 8-месечния си син Рен

Ник Вайъл и Натали Джой

Снимка: Getty images

Ник Вайъл и Натали Джой споделиха подробности за раждането

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)