Героините на Дисни като активистки

Друго си е принцеси да издигат лозунги

27 септември 2017 г.

Благодарение на въображението на Аманда Алън Нидай от Орегон, САЩ, виждаме героини на Дисни, сред които Бел, Жасмин и Пепеляшка, как биха изглеждали като активистки за женски права.

Те повдигат въпроси за сексизма, расизма и ксенофобията и на практика са истински революционерки, точно както жените от целия свят, които излязоха навън на 21 януари тази година, и са реалното вдъхновение на Нидай. Всяка героиня носи протестна табела с изречение от нейната си анимация, но пречупено през протеста на жените.

"Не съм награда, че да бъда печелена", казва Джасмин. Пепеляшка протестира: "Не могат да ми заповядат да спра да мечтая", а Бел признава: "Искам много повече от този провинциален живот."

Снимка: Instagram / amandaallenniday

"Исках да преразкажа деските си георини като такива, от каквито имам нужда днес", казва Нидай пред scarymommy.com. Тя разказва, че като момиче тези Дисни образи са имали голямо влияние върху нея. Имала е Аладин тематично парти за рождения ден, пяла е всички песни от филмите, но когато пораснала, осъзнала промяната на обществените нрави и очаквания на жените.  

"Да си щедър и мил в лицето на злоупотреби и битки може би не е толкова героично, колкото да преплуваш океани или да се биеш с мечки, но аз вярвам, че тези послания все още имат голяма стойност и трябва да им отдадем дължимото", казва Нидай.

Снимка: Instagram / amandaallenniday

"Вдъхнови ме начинът, по който тези жени изразяваха себе си... Жени от всякакви прослойки излязоха заедно, за да кажат: "Ние СМЕ ТУК и сме ВАЖНИ." Исках да подчертая, че тези влиятелни, женствени и иконични принцеси имат сила, уместна и важна за съвременните ни проблеми."

Снимка: Instagram / amandaallenniday

Резултатът е интересен, най-малкото защото не винаги свързваме феминизма с героините на Дисни. Всъщност, свикнали сме да ги възприемаме точно по обратния начин.

Снимка: Instagram / amandaallenniday

Колкото до това как тези послания трябва да стигнат до децата ни Нидай казва: "Ако искате да отгледате деца с тези ценности, трябва да ги запознаете с тях, когато са малки." А рисунките на Нидай са перфектното начало.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа