Кое е най-доброто средство за дълголетие и хубав живот

Толкова е просто, че никога нямаше да се сетим

11 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Колкото повече време прекарваме навън, толкова по-добре за здравето ни. Учените доказаха, че излизането на улицата намалява опасността от сърдечни болести, диабет втори тип и дори стрес.
Днес това е официално доказано: да излезете на улицата спасява живота буквално.

Ползата от регулярните разходки е доказана с изследване на почти 300 милиона души и се явява безпрецедентно по своите мащаби. Учените се надяват, че получените изводи ще мотивират хората все по-често да са навън. Ефектът от природата е оценен в страни от Европа, Австралия и Япония. При това, най-голямо въздействие на човешкото здраве оказвали зелените зони.
Не става дума само за горите и полята, които са около градовете, но и за съвсем обичайните паркове, градинки и прочее зелени площи.

Учените сравнили здравето на хора, които крайно рядко са в съприкосновение с въпросните зелени зони, със здравето на тези, които по-често се разхождат из тях. И са открили безброй преимущества, които касаят почти всички аспекти на здравето.

Редовните разходки намаляват риска от преждевременна смърт, от сърдечно-съдови заболявания и диабет и, на най-последно място, водят до по-дълъг и качествен сън. Колкото по-близо до природата живеем, толкова ще ни е по-ниско диастоличното артериално налягане, честотата на сърцебиене и стреса.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа